Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
16 oktober 2022 av Fjärilsligan i sjukdom & hälsa (8 svar)
Ångest och skuldkänslor efter att ha mist en hund

För ca 1½ vecka, onsdag 5/10, så miste jag min lille phaléne hane på ca åtta år. Han skulle fyllt åtta år nu på fredag 21/10.


Han hade bott hos mig i ca 4½ år.


Jag har väldigt svårt för att förstå att jag även mist denna hund då han var den tredje hunden jag mist på 15 mån.
Jag har ångest, panik och skuldkänslor över att jag känner att jag inte hjälpte honom tillräckligt.
Det började med att vi på måndag 3/10 hade tid hos en privatpraktiserande veterinär för tandstensborttagning. Vi har även tidigare varit hos denna veterinär och allting har gått bra trots att han bara sederar djurena och tar tandstenen/plack med en tandstensskrapa.
Men tyvärr så gick det inte så bra denna gången.
På tisdag 4/10 på kvällen började det med att hunden fick kräkningar och diarre som sedan fortsatte under natten. På onsdag 5/10 övergick diarren till att det kom rent blod(ljust blod.)Ringde djursjukhuset här i stan och rådfrågade. Tjejen som svarade sa att bara för att det är rent blod behöver det inte betyda att det är livshotande. I samrådan med henne så avvaktade jag och gav hunden vätskeersättning och välling. Jag tycket hunden blev lite piggare och kräkningar och blod upphörde mitt på dagen. Hunden låg hela dagen och sov i sin bädd. Vaknade till lite mitt på dagen och kom upp av sig själv då jag samma dag fick hemlevererat några paket. I samband när paketbudet knackade på dörren så kom denna hunden och mina andra två vuxna och reagerade på att det knackade på dörren och dom trodde att det kom någon på besök. Jag svarade automatiskt till hundarna att det var bara mina paket som kom. Hanen som då var "sjuk" gick då in och lade sig in sin bädd och låg då där och tittade på mig när jag packade upp mina paket. Sen efter en stund lade han sig för att sova och han somnade så skönt och såg så stilla och rofylld ut. Vad skönt att du äntligen får sova och komma till ro tänkte jag. Kanske du kan få lite energi och piggna på dig om du får sova en stund. Jag lät honom då få ligga ifred och sova och gick därifrån.
Det som sedan hände var att jag fick ett sms från en kompis som skulle komma förbi och lämna en sak och när jag kollade telefonen som låg i sovrummet så fick jag bara en känsla att jag måste kolla till hunden. Lyfter upp hans huvud och känner bara hur lealös han här. Får ju jättepanik och lyfter upp hunden i famnen. Hela hunden är som en trasdocka. Jag fick ju skyndat mig ner till parkeringen där jag skulle möta kompisen, hon kommer efter en kort stund vi åker i ilfart till veterinären där dom tar emot honom och springer in på akuten med honom. Jag fick under denna tiden vänta på ett rum tillsammans med min bror jag ringt efter. Efter ca 20-25 min kommer akutveterinären och det första hon säger det är att han mår inte alls bra. Dom hade lagt honom på syrgas, han hade fått dropp med glukos då blodsockret var lågt, han hade fått antibiotika samt att han hade en undertemp på 35 grader. Samt att den föregående veterinär ej hade tagit bort hans tandsten ej heller dragit ut hans lösa tänder. Han hade även var i sina tandköttsfickor.
Han blev iallafall inskriven men bara en halvtimme efter jag lämnat honom där och åkt hem så ringer veterinären och säger att han inte klarade sig.
Jag har senare fått veta att den veterinär som jag var hos för tänderna använder sömnmedel och morfin när han sederar djuren.
I journalen skriver dom att han hade väldigt dåliga lungor, misstanke om lungödem, aspirationspneumoni, samt misstänker dom neurologiska skador.
Jag har så fruktansvärt dåligt samvet för vad jag ustatte min lille kille för. Men det hade ju gått bra tidigare gånger hos denna veterinär.
Kan han ha fått en reaktion av morfinet, har han fått i sig något i lungorna eftersom dom misstänker bakteriell lunginflammation? Skulle jag uppsökt vård tidigare? Hade det kunnat rädda honom.
Blev långt inlägg men jag mår så fruktansvärt dåligt just nu och behövde få dela det med fler...


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Fjärilsligan och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#1 16 oktober 2022 av pipilotta Re: Ångest och skuldkänslor efter att ha mist...

Min hund fick narkos "gas", smärtlindrande, lugnande när det togs tre tänder som inte gick att räddas från tandsten i veckan. Jag lät dem ta en mindre hälsokoll 6 veckor tidigare, hjärta/lungor. Då tyckte man bara att två tänder skulle behandlas med ultraljud, inga lösa då....


Jag har alltid gått till samma djurklinik varje år från det hon blev 6 år och känner mig trygg. Märkte dock denna gång att hon var mer påverkad av behandlingen, det tog längre tid för henne att bli fokuserad, lite obalans osv...Åldern tar ut sin rätt, hon blir 11 i nov. 


Om du hade bra kontakt med privatveterinären kanske du kan få kontakt och "prata ut" om vad du känner, det kan lätta, även om du nu tycker allt är den veterinären´s fel....Du fick ju senare reda på att hunden hade dåliga lungor, neurologiska skador...


Det du i allafall borde vara tacksam över är att din hund fick dö hemma hos dig i lugn och ro, inte i en "kaosig" akut situation på en inrättning.   Du verkade ha gjort allt du som ansvarsfull ägare öht kunnat göra. Hunden slapp i allafall lida, viktigast. Du kommer naturligtvis sörja men tänk på att du har flera hundar som behöver dig. 


 

Svara på detta inlägg

Fjärilsligan
Medlem 2012-10-10
#2 16 oktober 2022 av Fjärilsligan Re: Ångest och skuldkänslor efter att ha mist...

Jag har redan varit i kontakt med den veterinären och jag kommer ta kontakt med honom igen. Det har tyvärr framkommit efteråt att det många djur som han felbehandlat men också att min hund tyvärr inte är den första hunden som avlider efter sedering och tandstensborttagning. Han har även ett flertal anmälningar på sig och fler har han fått den senaste tiden också.


Dom neurologiska skadorna samt lungorna mm bedömmer akutveterinären vi kom in till att han fått pga sederingen med bla morfinet i då. Och att det även finns risk för att han kan ha fått i sig något som gått till lungorna.


Jag kan bara inte förstå hur man som veterinär kan utsätta helt friska djur( för blodprov togs bara för ett kort tag sen på min hund) för något sånt här. Samt även fortsätta som veterinär med små oskyldiga djur på sitt samvete.


 

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#3 16 oktober 2022 av pipilotta Re: Ångest och skuldkänslor efter att ha mist...

Ja, det verkar som att du får lägga lite energi på att anmäla veterinären för denna händelse. Tror kanske det är lösningen för att du ska kunna gå vidare...Kanske kan du hjälpa andra hundar från felbehandlingar framöver...Lycka till och ge gärna respons framöver. Annika

Svara på detta inlägg

Lona2
Medlem 2022-01-21
#4 18 oktober 2022 av Lona2 Re: Ångest och skuldkänslor efter att ha mist...

Beklagar förlusten av en älskad vän och familjemedlem! 


Jag har ingen aning om var i landet du bor men det här låter rätt likt en veterinärklinik i närheten av Göteborg. Du får hemskt gärna skicka PM om var det är!


Jag förstår att man anklagar sig själv men det hela är inte ditt fel utan den ansvarige veterinärens. Att gå emot vedertagen praxis och Veterinärförbundets rekommendationer är riktigt, riktigt dåligt!
Man skall som kund/djurägare kunna lita på att ett yrke som kräver legitimation innebär att yrkesutövaren använder sig av lämpliga metoder och inte ägnar sig åt vad som räknas som väldigt gamla och förlegade behandlingar.


Återigen, beklagar sorgen 

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#5 19 oktober 2022 av Ayrin Re: Ångest och skuldkänslor efter att ha mist...
          Re: Ångest och skuldkänslor efter att ha mist...
          

Jag har redan varit i kontakt med den veterinären och jag kommer ta kontakt med honom igen. Det har tyvärr framkommit efteråt att det många djur som han felbehandlat men också att min hund tyvärr inte är den första hunden som avlider efter sedering och tandstensborttagning. Han har även ett flertal anmälningar på sig och fler har han fått den senaste tiden också.


Dom neurologiska skadorna samt lungorna mm bedömmer akutveterinären vi kom in till att han fått pga sederingen med bla morfinet i då. Och att det även finns risk för att han kan ha fått i sig något som gått till lungorna.


Jag kan bara inte förstå hur man som veterinär kan utsätta helt friska djur( för blodprov togs bara för ett kort tag sen på min hund) för något sånt här. Samt även fortsätta som veterinär med små oskyldiga djur på sitt samvete.


 

Men jösses, jag beklagar verkligen! Viken skitsituation!!


Så vitt jag kan se gjorde du inget fel, för hur skulle du kunnat veta att veterinären inte gjorde ett rimligt jobb? Frågan är väl snarare hur i h-vete vederbörande kan få fortsätta praktisera som veterinär om detta är något som hänt förr!


Jag mådde väldigt dåligt en period när jag låtit avliva min förra hund. En sak som hjälpte var att sätta mig ner och skriva ner allt jag kände, allt mitt dåliga samvete och all min sorg. På så sätt kunde jag tillåta mig att släppa de känslorna lite grann. Kanske kan det hjälpa dig med.


Styrkekramar!

Svara på detta inlägg

Fjärilsligan
Medlem 2012-10-10
#6 19 oktober 2022 av Fjärilsligan Re: Ångest och skuldkänslor efter att ha mist...

Tack för ditt svar.


Ja det är oerhört jobbigt nu efter bortgången av min hund. Det känns bara så orättvist gentemot hunden. Jag sökte vård för tandstensborttagning och inte ens det gjorde han,veterinären. Det enda han gjorde var att flytta runt bakterier och var i munnen på hunden som blev till en sepsis och senare en septisk chock där hunden avled.


Enligt akutveterinären så hade min hund redan både en inflammation och var i munnen när vi kom till första veterinären. Då skulle han ju bara skickat hem oss med antibiotika och ej gjort något i munnen på hunden.


Min hund är ju inte den först som avlider efter tandstenbehandling hos denna veterinär samt att han har felbehandla många djur, både katter och hundar. Även en häst har avlidit efter efter felbehandling. Tyvärr har mycket framkommit om denna veterinär efter min hunds bortgång. Bla har han fått flera anmälningar på sig till ansvarsnämnden men där han bara fått en erinran som är den lägsta varningen han kan få.


 

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#7 20 oktober 2022 av Ayrin Re: Ångest och skuldkänslor efter att ha mist...

Men jösses, hur fasen kan ansvarig tillsynsmyndighet bara ge en erinran >:(

Svara på detta inlägg

Fjärilsligan
Medlem 2012-10-10
#8 20 oktober 2022 av Fjärilsligan Re: Ångest och skuldkänslor efter att ha mist...

Jaa det är en väldigt bra fråga. Nu är det tyvärr många djurägare som inte har vågat anmäla honom heller eftersom han menar det är förtal det dom säger/gör. Men så länge ingen vågar stå upp för det han gör gentemot djuren så lär han ju få fortsätta vara veterinär. Själv ska jag så fort jag orkar göra en anmälan på honom. Fick reda på häromdagen att det finns bilder och video från akutveterinären på hur min hund såg ut i munnen när han kom dit. Och sån kan han omöjligt enligt dom bli efter bara två dagar då vi var hos den första veterinären

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Vilken ras, besluts ångest   [4] 13 apr: Puttenutte 13 sep: Ayrin Stressad mellanpudel (ångest, stress, oro)   [5] 8 jun: iokaste 16 jun: Heddiz Fruktansvärd ångest efter fått hem valp   [14] 4 apr: anna.mi 4 maj: STB Ångest över valp   [4] 4 maj: hörnmatta 4 apr: anna.mi Stor ångest vid bilåkning..   [4] 1 feb: Jennka 2 feb: Lona Ångest över min valp   [5] 18 nov: lunalovegood 19 nov: pipilotta Ångest efter avlivning   [15] 15 aug: Abc123 15 aug: längtan Ångest... Är det dax nu?   [8] 17 jul: matenia 17 jul: matenia seperations ångest hos min kinesiska nakenhund   [6] 3 jul: bonadea 4 jul: Zingo Ångest...vad ska man göra? sugen på en omplacering   [10] 19 jan: Taxelina 21 jan: Gurkans
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Finsk Stövare | Boxer | American Staffordshire Terrier | Rottweiler | Schäfer | Jack Russell Terrier | Petit Brabancon
© 1998-2024 Enfinia AB