Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
16 november 2022 av Astons matte i övriga hundfrågor (6 svar)
Hur gör man för att hitta lämplig tik för parning?

Vi har en underbar bichon havanais (och ca 12,5% shih tzu)-hane, 6,5 månad. Detta är vår första valp och vi funderar på om man ska hitta en tik för att parning innan vi tänkt kastrera honom. Hur går man tillväga? Sätter man ut annons? Har kontaktat uppfödaren där vi köpte honom, men i väntan på svar så skriver vi här med :)

Bilder:

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Astons matte och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

aenima
Medlem 2019-06-05
#1 16 november 2022 av aenima Re: Hur gör man för att hitta lämplig tik för...

Först och främst bör han ju växa klart så man vet om han är lämplig att avla på. Det kan dyka upp åkommer som kan nedärvas till valparna som gör att inte bör (och faktiskt inte får) avla på honom.


De flesta rasklubbarna har en lägsta ålder på minst 2 år för avel av just den här anledningen, i "min" rasklubb rekommenderar man att hanen är minst 3 år.


Rekommenderar också att kontrollera och göra de tester som finns för de raserna som finns i honom för att se att han inte har några ärftliga problem där. Läs RAS-dokumenten som rasklubbarna har tagit fram.


Det kan också vara bra att ha koll på din vovves syskon för att se att det inte dyker upp problem där. En av mina tidigare hundar hade en kullsyster som fick svår epilepsi vid 1,5 års ålder. Uppfödaren valde att inte avla vidare på någon i den kullen, det är det ansvaret man har om man avlar.


En lämplig tik bör kollas på samma vis.


Ännu bättre är om både tik och hane gör BPH för att säkerställa att det inte finns några rädslor då rädslor faktiskt är något som är ärftligt.


 

Svara på detta inlägg

Starcastle Hounds
Medlem 2002-03-09
#2 16 november 2022 av Starcastle Hounds Re: Hur gör man för att hitta lämplig tik för...

Det är normalt sett tikägaren som söker och väljer hane, inte tvärtom.

En rasren och SKK-registrerad hund ser man till att meritera och synas i rassammanhang. Samt givetvis minst göra alla för rasen sedvanliga hälsotester.

Är hunden som i ditt fall en blandras, så gäller det ju verkligen att hitta argument varför någon ska välja just den hanen. Att han är typ söt och snäll räcker ju inte så långt i avelssammanhang...

Men hälsotestning som görs på alla inblandade raser bör ju göras helt klart. Gentest av type Embark är aldrig fel.

Meritera honom inom någon passande sport kanske? 

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#3 17 november 2022 av Ayrin Re: Hur gör man för att hitta lämplig tik för...

Ser inget direkt fel i att en hanhundsägare annonserar/letar också. Hur ska man annars som tikägare veta vilka hannar som finns tillgängliga?


Håller i övrigt med tidigare skribenter. Låt honom växa klart, gör de hälsokontroller som rekommenderas för båda hans raser + BPH samt meritera upp honom inom nån lämplig hundsport :).

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#4 17 november 2022 av pipilotta Re: Hur gör man för att hitta lämplig tik för...

Jag hade en underbar bichon Havanais hane renras). Jag insåg när jag träffade "rätt" hundägare att min hund skulle trivas med en kompis. Hundägaren hade en Havanais/shih tzu tik, vi träffades vid en vanlig hundpromenad och blev alla kompisar. 


Det blev tre så mysiga, friska valpar. Min hund fick den bästa vän och även min familj. Nu kastrerades mina vid 5 resp 1,5 år. Det var inga konstigheter på den tiden...vet  inte hur det diskuteras nu. Mina verkade inte bli påverkade neg förutom lite mindre skvättande,  markerande. 


 Det ända jag lärt mig är hur viktigt det är med tandhälsa på, både ren- och blandras, särskilt mindre raser.....??? De senaste 5 åren har jag en gång per år tagit tandsten på min nu 11-åriga blandras  (York/ShihTzu). Hon har extremt små tänder så det är hopplöst att se och känna längre bak i gommen....Det går snabbt från att en tand får tandsten till den blir lös så den måste avlägsnas....


Vore det min hund skulle jag låta den växa till sig och bli lite vuxen först innan ev parning. 

Svara på detta inlägg

Borzoi
Medlem 2002-08-22
#5 17 november 2022 av Borzoi Re: Hur gör man för att hitta lämplig tik för...

Det är tikägaren som väljer hane inte tvärtom , och när  det gäller  en blandrauppfödning så bör man ju kunna argumentera varför man ser den aktuella kombiationen stå över dom ca 400 raserna  som redan finns 

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#6 18 november 2022 av pipilotta Re: Hur gör man för att hitta lämplig tik för...

Om man skulle behöva argumentera enl dig så skulle nog även de "seriösa" renras-hunduppfödare också få ta sig en funderare varför man fortsätter trots att man hittar både det ena och andra i "deras" raser. Det är inte skrivet i sten att det som du beskriver verkligheten är något som gäller för alla hundägare. 


Det var mer högt tonläge gällande ren- kontra buskavel för några år sedan vilket säkert har orsaker...Renras var befogat medan buskaveln var suspekt (för folk som inte var intresserade av utställning osv). Dessa renraser har ju också ett ursprung. 


Hör inte något om sådana diskussioner ute bland hundfolk, man berättar gärna om ev släktskap med olika raser. Kom på det just när jag läste den här tråden...

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hjälp med färger inför parning!   [3] 19 jul: honeybee 26 jul: Gurkans Parning och konstiga beteende   [2] 21 mar: BandogK9 21 mar: BandogK9 Hjälp med att hitta rätt ras   [13] 15 okt: sarah 19 okt: Ayrin Svårt att hitta hundkompisar till min valp!   [3] 11 maj: Terdrian 11 maj: Terdrian Hitta rätt försäkring till sin hund   [0] 4 feb: Jocke1232 Parning berner-labbe   [4] 6 jan: RonjaAlice 9 jan: Gurkans Parning av hanhund.   [15] 18 maj: luna12 19 maj: Gurkans Vad Hitta på till ÄLDRE VOVVAR (tikar)   [6] 18 feb: STB 20 jun: Draghund Labrador parning mellan hd c och hd a-a?   [5] 19 jan: Chocolate AK 20 jan: Gurkans Lämplig vikt på Yorkie   [5] 22 okt: JoYorkie 23 okt: Torparinnan
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Irish Softcoated Wheaten Terrier | Nova Scotia Duck Tolling Retriever | American Staffordshire Terrier | Dansk/Svensk Gårdshund | Portugisisk Vattenhund | Grand Danois | Labrador Retriever
© 1998-2024 Enfinia AB