Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
25 november 2022 av NorrNorr i övriga hundfrågor (5 svar)
Egna och andras korrigeringar

Varning långt inlägg men kom gärna med inspel om hur ni tänker på när "främlingar" korrigerar er valp vid besök.  

Så, det är min första hund och vi håller fortfarande på att lära känna varandra då hon bara är 3 månader. Har idag dåligt samvete för att jag var "hård" mot henne i början och upplever att hon svarar mycket bättre på belöningsbaserad träning och avledningar jämfört med morr och bestraffningar.

Uppfödaren (och andra) var ganska innepå att "ruska valpen i nackskinnet", "nyp den i nosen" , "håll fast tills valpen ger upp", "låt valpen gnälla", "visa att du bestämmer och inte tänker flytta dig" osv.
Well, utifrån min inläsning innan jag skaffade valp så kändes metoderna inte bra, och jag testade ibland men tyckte det var ineffektivt och mer triggande än lösande och ändrade till mjukare metoder (Bodfäldt mfl). Jag upplever att valpen blivit mer följsam och litar mer på mig, är gladare och bits mycket mindre. 

Så till saken.
Jag hade beök av en bekant häromdagen, hon har haft hund sen hon var 5, uppvuxen med hund och har idag en sjövild 3 årig jakthund. Vi har inte alls samma tankar om hunduppfostran men jag har undvikit detta ämne. Hon är mer för ryck-, slit- och slå ("Hundar tål det"). När hon kom på besök (utan sin hund) så gjorde hon ungefär tvärtemot allt jag gör med min valp. Hon hälsade innan jag ansåg det var ok att hälsa (valpen var uppe i varv), valpen gick upp mer i varv, började hoppa och bitas, hon gav ögonkontakt och tryckte ner valpen, valpen blev triggad, bets mer, hon lät valpen bitas, nöp den, höll fast käken, pratade med den, lade den på rygg, höll fast den tills den gav upp osv. Den visade fysiska tecken på att vara obekväm och stressad. 
Vid ett tillfälle gick jag emellan (ursäktade mig att det var för gästens skull då valpen bet så mycket men egentligen var det för valpens skull). Jag kallade till mig valpen, gav den ett tuggben som låg intill och lät den slappna av i mitt knä (ej tvingande). Men ganska snart började cirkusen om igen med min hundvana bekanta. Till sist lugnade den sig hos henne när hon höll den fast på rygg (tvingande) men inte för att den slappnade av utan för att den gav upp. 

Normalt (med familj och närmare vänner som hälsar på) så ger jag tydliga instruktioner för hur de inte ska bekräfta dåliga beteenden, avleda osv. Funkar fint. Men denna gång kände jag mig obekväm för jag är novis och tänkte hela tiden att pja, valpen kommer ju träffa folk genom sitt liv som kommer hälsa/behandla valpen på olika sätt och jag kommer kanske inte vara i rummet så det är väl en del av socialiseringen att valpen får se att människor beter sig på olika sätt? 

Mina funderingar till er:
1. Å ena sidan tänker jag att valpen ju ska vara "säker" för alla som möter den. Just nu är den ju inte "säker" för folk som vill "dominera" valpen, däremot för andra som hellre avleder och belönar gott beteende. 
2. Kan såna här möten med helt andra typer av människor skada valpens utveckling? Jag vill ju fostra min valp till att känna tillit till sin omgivning, inte osäkerhet. 
3. Hur gör ni? Här var vi ju bara två men om man har ett större middagssällskap kan man ju inte alltid hålla koll på vad gästerna gör med valpen? För valpen är ju kanske alla människorna på middagen främlingar. 


Sena fredagsfunderingar. 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om NorrNorr och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Torparinnan
Medlem 2012-07-12
#1 26 november 2022 av Torparinnan Re: Egna och andras korrigeringar

Jag hade blivit fly förbannad om nån behandlat min valp som du beskriver och självklart kan valpens tillit till främmande människor skadas! Det är din valp och dina metoder som gäller. Personligen har jag ju otroligt svårt att umgås med personer som behandlar sina djur illa men vill du fortsätta umgås med dom så sätt valpen i en valphage och säg till dom att inte röra valpen när du inte har uppsikt över dina gäster.

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#2 26 november 2022 av Anneli Re: Egna och andras korrigeringar

Den bekanten är en djurplågare! Hon borde anmälas för djurplågeri till ansvarig person på Länsstyrelsen i ditt län. Du verkar ha  rätt uppfattning om hur man behandlar en hund. Det gäller att skapa tillit, först då kan träning bli verkligt effektiv. Den där slav- herrementaliteten härjade bl a bland  annat hos vissa instruktörer i brukshundsklubbar för så där 30-40 år sedan och fick mig och flera andra att vid ett i raseri lämna en pågående kurs som leddes av en totalt okänslig vidrig djurplågare som hade papper på att han var "utbildad instruktör". En del tycks ha överlevt  omläggningen av verksamhetens inriktning. Även en del jägare hade slav-herre som fostransideal för sina jakthundar. Uppfyllde de inte kraven sköt man hunden.


Säg i skarpa ordalag till bekanten hur du uppfattar dennes beteende och träffa aldrig mer den personen med din hund i släptåg.

Svara på detta inlägg

aenima
Medlem 2019-06-05
#3 26 november 2022 av aenima Re: Egna och andras korrigeringar

Om någon hade behandlat min hund på det viset hade jag kastat ut personen omgående. Det är jag som bestämmer hur min hund fostras.


Det är dock ett vanligt problem när man är ganska ny hundägare att andra ska "tar över". Mitt råd är att snabbt bli bra på att kliva in och sätta gränser mot andra människor och vara väldigt tydlig med att du bestämmer över din hund.


Och ja, blir det många sådana upplevelser så kan det sätta sina spår i hur din hund upplever andra människor, men ett råd är att inte bli upprörd i situationen eftersom gör att din hund blir ännu mer påverkad.


Bara kort in och bryt och var tydlig med att du är den som bestämmer över din hund. Du behöver inte heller rättfärdiga dina beslut för andra (en del vill gärna gå in i diskussion, strunta i det).

Svara på detta inlägg

NorrNorr
Medlem 2022-11-03
#4 26 november 2022 av NorrNorr Re: Egna och andras korrigeringar

Det var första gången jag var i en sådan situation och jag är typiskt konfliktskygg, men det klart att jag funderar på hur det går om vi träffas igen, även om det kanske inte blir förrän om flera månader. 

Jag har ju inte varit inne i hundvärlden innan (bara stått på sidan ibland, hehe) men uppfattar att det finns mycket starka åsikter, och lite grann "gamla skolan" och "nya skolan". Upplever att det är äldre generationer som kör på hårda metoder, alternativt folk som vuxit upp med hundar som fostrats med hårda metoder. 

Men tack för feedback och stöd. Kommer ha det i bakhuvudet ifall jag får någon annan gäst som hanterar hunden på ett sätt som jag inte anser är ok. 

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#5 28 november 2022 av Ayrin Re: Egna och andras korrigeringar

Förstår dig helt, det hände mig också när jag var ny med hund att jag drabbades av folk som minsann skulle visa hur "duktiga" de var genom att trycka till min hund (och därmed mig). Tyvärr blir man ju helt tagen på sängen och reagerar inte alltid som man senare önskar att man hade gjort.


Men hur som helst. Nä, det är helt ok av dig att gå in och skydda din hund, den behöver inte alls vänja sig vid att behandlas sådär av vem som helst. Du ska naturligtvis kunna hantera den, men det är mycket bättre om den hanteringen baserar sig på förtroende.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hunden ÄLSKAR andra hundar   [2] 22 sep: Hector24 24 sep: Torparinnan Utmanar han andra hundar?   [3] 9 maj: Hallojan 18 maj: Mira och Esther 13 veckors valp rädd för andra hundar   [5] 8 maj: Nyblivenägare 10 maj: Ayrin Hund vaktar mig konstant mot andra hemma !   [6] 25 feb: bruno123 9 maj: KristinaB Tik som blir "tilltryckt" av andra hundar   [6] 30 okt: Myrina 18 feb: Mira och Esther Hundplats när vi andra äter   [2] 23 feb: Jooocke 24 feb: Jooocke När andra hundar skäller på min hund   [7] 6 aug: Sanmatte 31 okt: pipilotta Hur gör jag min hund trygg med andra?   [2] 19 jul: Humlan12 19 jul: Humlan12 När man föredrar den ena hunden framför den andra   [5] 26 feb: Havsfruen 27 feb: Havsfruen Hur ger man andra dos av Pro-kolin? Kommer inget..   [3] 10 sep: Lovely havamalt 11 sep: Lona
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Chihuahua | Jack Russell Terrier | Pudel | Rottweiler | Dobermann | Golden Retriever
© 1998-2024 Enfinia AB