Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
29 november 2022 av NorrNorr i valpforum (14 svar)
Hur återfå kontakt- hund- och människomöten

Har en valp strax över 3 månader och bor centralt = mycket folk och hundar och ska rastas ofta. 

Hon har en tendens i att fixera blicken vid varje människa hon ser, sitter och stirrar tills hon inte ser dom alltså. Jag jobbar därför mycket med kontakt och att vara "rolig" på de flesta promenaderna, utifrån egen energi förstås. Har börjat klickerträna för att vända fixeringen, och det börjar funka väldigt bra - så länge avståndet är ok. 

MEN

(det här har säkert  varit uppe tidigare)
- folk som inte bryr sig om att låta sina hundar dra till oss
- folk som på 20 meters håll börjar påkalla valpens uppmärksamhet 
- folk som utan att fråga plötsligt böjer sig ner med en hand för att hälsa på valpen och förstör min kontaktträning
- folk/hundmöten som plötsligt dyker upp runt ett hörn så att jag inte hinner kontakta valpen

Har lös lina och halsband. Övar mycket på att linan mest ska släpa i marken och sällan sträckas. Övar också på att hon inte ska "få något" av att dra, men det är jäkla svårt med folk som ger henne uppmärksamhet eller släpper fram sina hundar. 

Mina problem är att:
1. När folk/hundar kommer nära slutar hon helt lyssna på mig för det andra är ju SÅ mycket roligare, hon drar som sjutton och kommer inte tillbaka till mig (kan stå en meter bakom)
2. När mötet är förbi och hon tar kontakt så tappar hon kontakten så fort hon fått belöning och kan ändå inte slita blicken och vill helst bara springa efter dom och leka med dom. 

Det absolut svåraste är barn som leker, för det är det roligaste hon vet. Matte är sååå jääkla tråkig i jämförelse. 

Det här hände nyss:
1. Hon får syn på någon jag känner som plötsligt dyker upp, personen går rakt mot oss och innan jag hinner reagera är valpen vild och drar mot personen. 
2. När personen har hunnit fram så att personen är 1,5 meter ifrån oss har jag hunnit uppfatta situationen och ber personen att inte komma närmare innan jag hunnit få kontakt med valpen. 
3. Valpen är okontaktbar och står i kopplet, viftar och gnyr. Jag får "hala in henne" (går fram till henne medan ho har kopplet sträckt) och sätter en hand i halsbandet och ber henne att sätta sig mellan mina ben, så fort hon gjort det får hon ett varsågod. 
4. Ber personen att hälsa på mig innan de hälsar på valpen. Talar lite kort och personen går därifrån, än en gång - valpen står i kopplet och vill efter. Skäller lite av frustration. Låter henne stå tills linan är slak och belönar då, hon kommer då till mig, belönar igen. Så fort jag tar ett steg skuttar hon efter mot personen som nyss gått. SUCK. 


Alltså hur gör ni? Halar ni in valpen? Låter ni valpen stå där? Hur kan ni få valpen med er vidare? Drar ni valpen efter er?

Som sagt, när det finns avstånd (och avståndet verkar bero på valpens energi) så går det bra 80% av gångerna men det känns som att när ovanstående händer så raseras alla framsteg för hon får en sån JÄKLA belöning av att DRA och få nosa och hälsa på ditten och datten. 

Mitt mål är att hon som vuxen ska bli lugn och obrydd vid möten, och ty sig till mig i första hand. Inte stå och hänga i kopplet eller vilja följa efter varenda främling. Som medlem kan du här läsa lite kort info om NorrNorr och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

NorrNorr
Medlem 2022-11-03
#11 7 december 2022 av NorrNorr Re: Hur återfå kontakt- hund- och människomöten

Ja. Det klart, som jag skrev ovan så jobbar jag mycket på mitt kroppsspråk för hundens skull.
Exempelvis är jag en rätt tyst och stel person och ler sällan för mig själv, men försöker jobba hårt på att utstråla glädje, tjoa, tjimma osv vid rätt tillfällen. 
Jag går dock inte ut genom dörren med en rädsla för omvärlden. Däremot har jag känslor, och blir jag irriterad så försöker jag tygla mig, men jag är ju bara människa..

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#12 7 december 2022 av pipilotta Re: Hur återfå kontakt- hund- och människomöten

Trots att jag inte har en aning om hur du är som människa så känns det som att du är min motsats....Dessutom spelar ålder roll. 


Jag har hund för egen, egoistisk skull. Försöker inte påverka min omgivning med vårt liv heller. 

Svara på detta inlägg

aenima
Medlem 2019-06-05
#13 8 december 2022 av aenima Re: Hur återfå kontakt- hund- och människomöten
          Re: Hur återfå kontakt- hund- och människomöten
          

Tack för alla svar. 

Eftersom jag som sagt bor centralt, och inte bara kan gå ut och in till en egen trädgård, utan dagligen möter aktivitet, så har jag utgått från att redan från början belöna valpen för "rätt" beteende. Självklart övar vi hemma och ute när det passar, men jag kan inte alltid styra avstånd och undrade därför hur andra hanterar sina valpar. Släpar bara bort dom eller vad? Står still? 

Ayrin: 
Ja, helt klart tror jag det. Jag jobbar mycket med att kontrollera mina egna känslor och kroppsspråk och på det sättet påverka valpen, men vid oförutsedda händelser, eller när jag blir irriterad på folk så är det svårare att slappna av :)

Pipilotta:
Jag anser inte att hon behöver lära sig att det är ok att få dra fram och hälsa på alla hundar hon ser. Hon har två hundvänner hittills som hon får träffa lös och leka med någon gång i veckan. Hon har även fått noshälsa på alla hundarna i vårt trapphus när hon var bebis bara för att veta om dem, deras dofter är ju i hissen osv. Men i övrigt vill jag lära henne att det inte ska löna sig att hälsa på allt o alla. 


---------------------
Vill även tillägga att de flesta hundägare vanligen INTE går rakt på och låter sina hundar dra fram, även om jag bor hundtätt, utan hellre lägger en liten omväg bara för att ja... alla har väl sina orsaker. 

Man kan absolut bryta genom att lyfta upp valpen, ibland kan det vara bra att lyfta upp valpen och byta riktning utan att göra någon större grej av det. Bara för att bryta beteendet, det brukar bli en bra signal till den som är på väg fram också och man blockerar personen en smula.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#14 9 december 2022 av Ayrin Re: Hur återfå kontakt- hund- och människomöten

Håller med aenima. Lyfta upp valpen och gå iväg kan definitivt vara det bästa alternativet i en hel del situationer :)

Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hur ska jag får kontakt med valpen?   [12] 19 apr: nybörjaren 23 apr: Ayrin Kontakt med uppfödare   [1] 4 mar: BullandBear 5 mar: Gurkans Att tänka på vid kontakt med uppfödare?   [2] 9 sep: friidak 9 sep: TindraFreya Svårt att få kontakt med andra hundar   [5] 9 jun: averylovelyday 27 jun: Ayrin Köpa valp/komma i kontakt med bra uppfödare   [14] 20 apr: midas 27 apr: Gurkans Kontakt med din hund   [2] 20 nov: hundkontakt 20 nov: SanCha kan man ha någon kontakt med sina ex?   [15] 2 dec: -fanny canis- 3 dec: Galotti Kontakt övningar och klurigheter ;)   [3] 27 okt: powerpuffpinglan98 27 okt: Nadja&Fluffhundarna Omplaceringshund för mkt kontakt med förra ägaren?   [11] 30 aug: Zarjess 31 aug: Thazzen - thazz.se aldrig kontakt med andra hundar   [7] 27 aug: nettan123 27 aug: pipilotta
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Jack Russell Terrier | Grand Danois | American Staffordshire Terrier | Rottweiler | Schäfer | Dvärgpinscher
© 1998-2024 Enfinia AB