Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
9 mars 2023 av Malin.And1989 i vård & skötsel (6 svar)
Tips om pälsvård åt japansk spets.

Hej alla!! 


Jag har alltid haft hund hela mitt liv! Finns inge bättre än en fyrbent kompis vid ens sida som man kan träna med och ha en underbar stund med hela tiden.


Men även om min kunskap till att ge vad en hund behöver osv så har jag inte så bra koll med hundar med fluffpäls.


Jag har läst på om detta överallt och det är rent ut sagt en djungel. Så nu vänder jag mig till alla er med större erfarenhet än mig i detta område.


Jag undrar över vilket shampoo/balsam som är bäst, har förstått att man måste föna fannars blir det tovot, vet också att man ska vara försiktig när man reder ut tovor.


Har sen tidigare en furminator och sett att även den är bra att använda. 


Men men som sagt kan inte allt så ni som har samma ras kom med tips.


Har en ett årig hane förövrigt. 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Malin.And1989 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#1 10 mars 2023 av Gurkans Re: Tips om pälsvård åt japansk spets.

Släng bort Furminatorn, den förstör pälsen!!!


 


Sköt pälsen så att inga tovor uppstår. Det är det absolut enklaste sättet att hålla pälsen i bra kondition. En spetspäls består av mjuk underull och sträva täckhår. Kamma igenom pälsen en gång i veckan. Kamma pälsen ända ner till skinnet och var extra noga där tovor lätt kan bildas, som bakom öronen och i armhålorna. Använd en vanlig stålkam, typ en så kallad pudelkam.


Borsta igenom pälsen några gånger i vecka och använd då en borste med raka stålpiggar utan plasttoppar.


När hunden fäller så borsta igenom pälsen dagligen och blås gärna igenom den ibland för att få bort all lös päls.


Gällande badning så är t ex K9 schampo bra, t ex den för sträv päls. Jag har ju själv spetshundar med liknande päls och jag använder aldrig balsam. Badning gör du när hunden blir smutsig och sköter du pälsen med kam och borste så håller den sig fräsch och fin och du behöver kanske inte bada mer än två gånger om året, lämpligen efter att hunden fällt ur och precis ska sätta ny päls.


 

Svara på detta inlägg

Malin.And1989
Medlem 2023-03-09
#2 10 mars 2023 av Malin.And1989 Re: Tips om pälsvård åt japansk spets.

Och där fick jag lära mig en massa nytt!! Tack så mkt för infon. Som tur är har jag inte ens prövat med furminatorn för att jag ville få höra andras åsikt innan man gör nått. Har använt kardan och har försiktigt jobbat uppifrån och ner till huden. Hugo har bara bott hos oss nån vecka och har lagt märke till att kloklippning och borstning var inget han gillade. Men igår somna han när man borsta honom så det ser jag som en seger!! 


Hade gärna tagit emot fler tips och råd ifrån dig speciellt när du är mer insatt än mig om pälsen. 😊

Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#3 11 mars 2023 av Gurkans Re: Tips om pälsvård åt japansk spets.

Karda är bra för tovor, men är inget du ska använda regelbundet då den sliter onödigt på pälsen. När du kammar pälsen så dela på pälsen så att du hela tiden ser hårbotten. Om du är för försiktig så blir det bara det översta lagret av pälsen som blir kammat/borstat och i botten kan då tovor bildas.


Kammen använder du för att grundligt gå igenom pälsen hela vägen ner till hårbotten. Borsten använder du för att hålla pälsen prydlig mellan kamningarna.

Svara på detta inlägg

Malin.And1989
Medlem 2023-03-09
#4 11 mars 2023 av Malin.And1989 Re: Tips om pälsvård åt japansk spets.

Okej jag har bara haft Hugo nu i några veckor, kloklippning gick bra, trimma då hans tassar samtidigt så att han slipper få snöklimpar mellan tårna. Och när jag borstat han så har jag använt karda, då märkte jag att han inte gillar det, han visa tydligt att han kommer bita mig. Men han var aldrig ute efter mig, ham bet borsten. Och när han råka få mitt finger i hans mun släppte han direkt. 


Så då förstod jag att han måste vara håröm. Säger inte att hand förra ägare är korkad men säkert nått man kanske inte tänker på att en tova går ju att jobba uppifrån och ner. 


Efter det så har jag bara fortsatt vara försiktig och han somnade så uppenbarligen gjorde jag rätt. Men med stålkam har jag ingen vana med på sån päls. 


Fattar ju att jag måste vara försiktig men jag uppskattar alla tipps jag kan få. Vill bara få all kunskap man kan få för att jag ska kunna ta hand om han på bästa sätt. 😊

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#5 12 mars 2023 av pipilotta Re: Tips om pälsvård åt japansk spets.

Har inte haft din typ av hund men däremot Bichon Havanais och många perser. Det viktigaste har varit att kamma från botten av päls, precis nere vid hårbotten för att undvika tovor....Att bara borsta på ytan av pälsen hjälper mer kosmetiskt. Ha tålamod....

Svara på detta inlägg

Malin.And1989
Medlem 2023-03-09
#6 13 mars 2023 av Malin.And1989 Re: Tips om pälsvård åt japansk spets.

Igår kväll borsta jag honom och använde kammen, dela upp pälsen med kardan, och var försiktig och fick lös betydligt mer än när jag bara använde kardan!! Skillnaden med hur mkt jag fick lös var verkligen stor och han verka tycka att det var skönt för att han låg och sov mest. 🤩

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Skällig hund Finsk spets   [8] 31 maj: uag 19 jul: uag Japansk akita som hoppar och biter   [9] 1 dec: akitainu 1 feb: Mira och Esther Tips inför valpköp: tax, corgi, vg spets, förslag?   [11] 25 sep: Rosmarin 14 okt: Ebbaelsa93 Japansk spets vs Tysk spets - allergi?   [3] 23 sep: drainer 26 okt: Nybörjare Vilka leksaker passar Tysk spets/ kleinvalp   [6] 9 apr: Aumandan 20 apr: Ayrin Pälsvård Amerikansk cocker   [1] 28 aug: Aprilbarn 30 aug: Torparinnan hundbädd japansk spets   [6] 9 jul: Tjolstan 10 jul: Anneli Japansk spets vs Mittelspitz   [6] 14 apr: Mfall87 10 maj: Lona Canintand spets av   [2] 14 feb: Ford 14 feb: Ford Päls på japansk spets, tovor   [8] 9 maj: stiff 14 maj: Hrímnir
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Yorkshireterrier | Shetland Sheepdog | Finsk Lapphund | Dalmatiner | Jack Russell Terrier | Jämthund | Chihuahua
© 1998-2024 Enfinia AB