Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
13 mars 2023 av Sala17 i valpforum (9 svar)
Ensamträna valp

Hej!
Har precis gått med här för jag behöver lite tips och råd!
Jag har googlat och försökt läsa allt vad internet kan ge mig, och även läst flera inlägg här, men känner inte riktigt att jag får de svar eller information som är kopplat till just mig och min lilla tjej!

Lite bakgrund:
Har en eurasier tik på 17 veckor. Det är min första hund. Bor ensam med henne i ett litet radhus, enplans m trädgård, 2 rok.
Hade inte kunnat be om en bättre första hund, hon är så snäll och smart. Var nästan rumsren när jag fick henne. Sovit hela nätterna sen jag hämtade henne. Ja ni fattar, hon är nästintill exemplarisk!
Hon har varit med mig på mitt jobb (jobbar på kontor) sen hon var 9 veckor.

Men, hennes enda akilles-häl är när jag går ifrån henne... Då blir det en skäll-fest!
Hon har inga problem att vara i bilen i sin bur om jag går in i en butik eller liknande. Nu har jag aldrig varit inne mer än kanske 15 minuter. Men hon älskar att ligga och chilla där.
Jag kan gå i duschen och vara på badrummet i lätt 20 minuter. Inte ett knyst från henne, hon ligger bara ute i hallen och chillar. När vi gjorde det dem första gångerna så gnydde hon lite (var inte borta 20 minuter till en början, var liksom att borsta tänderna med stängd dörr bara) men nu verkar hon som sagt inte bry sig alls.

Men om jag ska gå och slänga sopor eller hämta posten, vilket innebär att jag går ut genom ytterdörren utan henne. Efter sådär 15 sekunder efter jag har gått, så börjar hon skälla. Och hon skäller konstant, med några få sekunders paus, tills jag kommer tillbaka.

Hennes 8 första veckor på jobbet, kunde jag gå ifrån henne på mitt kontor och gå på toa, gå ner till skrivaren, kunde tom sitta i ett kortare möte, och hon låg bara och sov eller vilande helt lugnt inne hos oss. Men för drygt 1 vecka sedan, så började samma sak hända på kontoret, som det gör här hemma när jag går genom ytterdörren. Jag kan inte gå på toaletten på jobbet utan att hon skäller så hela kontoret hör.

Jag har försökt att vänja henne vid ytterdörren hemma genom att låsa upp/låsa (detta reagerade hon väldigt starkt på innan, men bryr sig inte längre om det ljudet) öppnar dörren och stänger den utan att gå ut, kan gå ut och stänga den bakom mig för att sedan direkt gå in. Och kan stå utanför dessa 15 sekunder tills precis innan hon börjar skälla och gå in.

jag fick tips av ledaren på valpkursen vi går att ge henne något att äta/jobba med när jag går för att distrahera, En fylld Kong eller liknande. Har testat detta. Men så fort jag går ut genom dörren så tappar den heeelt sitt intresse. Hon släpper den, sitter och skäller tills jag kommer, när jag har gått in genom dörren, så tar hon Kongen och springer med den tills sin säng och börjar glufsa i sig helt nöjd!


Jag förstår inte riktigt hennes beteende, och vad jag ska göra för att det här ska bli så bra som möjligt för oss.

Det känns lite som att det finns två skolor bland folk när dem ska ensamträna sina hundar.
Ena lägret är lite mer, aja låt hunden skälla, den lär sluta efter ett tag när den inser att det inte tjänar något syfte.
Andra lägret tycker inte ens att det ska gå så långt att hunden ens hinner skälla, för då har den redan "fått panik", och kan försvåra träningen.

Vad tycker ni? Vad har ni för erfarenheter och råd att ge?Att inte låta det gå så långt att hon skäller, är ju delvis omöjligt. Jag måste dessvärre gå på tolatten under en arbetsdag, och eftersom jag bor själv måste jag också kunna gå ut med soporna!


Men när vi aktivt tränar hemma, vad tror ni vi ska göra då?

Det är en öppen planlösningen i mitt hus, så vardagsrum, kök och hall är liksom i ett. Det är i den här ytan vi alltid hänger. Så det är även här jag låter henne vara när jag går ut med soporna.

Borde jag börja träna henne på att vara ensam i sovrummet istället? Så hon inte ser ytterdörren, och vårt "adjö" bli när sovrumsdörren stängs istället för när jag går ut genom ytterdörren.
Eftersom det är en 2a jag bor i är sovrummet (bortsett från badrummet som är för varmt för en liten eurasier haha) det enda rummet som jag kan "stänga in henne" i.

Har för övrigt en valphage som hon sover i på natten och även när hon sover på dagen. Har testat att lämna henne i vardagsrummet i den när jag har gått. Men hon har vält den upp och ner (det är en ihopfällbar) samt att den börjat vikas ihop. Känns som hon har fått mer panik av det än när hon inte varit i den.

Det spelar ingen roll om hon halvt är på väg att somna när jag går heller. Vet att många skriver i diverse guider att man ska träna när valpen är trött, men det verkar som sagt inte spela någon roll i hennes fall.

Hon har inga problem när jag har lämnat henne hos mina föräldrar, så problemet verkar inte vara att hon har fäst sig just vid mig så intensivt. Hon kan gå ut och gå med min pappa tex medan jag har varit kvar hemma i mitt hus, och hon tittar knappt sig om efter mig. Hon är lika glad att hon ska ut och gå oavsett om jag är med eller inte!

Långt inlägg! Men ja, give me your best shot :D


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Sala17 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

aenima
Medlem 2019-06-05
#1 13 mars 2023 av aenima Re: Ensamträna valp

Jag tillhör skolan som tycker att man ska ta det så pass långsamt att valpen inte utvecklar dåliga vanor som att t ex skälla. Det luriga med det är ju att om du kommer tillbaka medans din hund skäller så får hon belöning för sitt beteende och det blir svårare och svårare att få bukt med. Så om man väljer att hunden får skälla tills den tröttnar då får man gott vänta med att gå in tills hunden är tyst. Det kan ta väldigt lång tid, det finns hundar som kan skälla i evigheter så det är inget jag skulle rekommendera.


En sak som kan hjälpa är att hunden får en mindre yta att vara på, som t ex sovrummet och att du tränar på att hon får vara där även när du är hemma. Vet inte om du har gjort det men på kontoret kan det också vara bra att hon får en plats där hon ska vara t ex en bädd. Det blir lite som i bilen, en egen plats som ger trygghet om man tränar in det rätt. Börja med att träna in att ligga på bädden hemma och för över det till arbetet.


Mängdträning brukar vara bra, ju fler lyckade tillfällen man lyckas klämma in desto bättre. Sen gäller det att vara lyhört för hur snabbt man kan gå framåt i träningen, ensamhetsträning skiljer sig oerhört mycket mellan olika individer och ibland går det några steg bakåt igen. Det finns ingen ålder man kan säga att en hund ska klara av att vara ensam utan man får vara lyhörd och anpassa sig efter individen.

Svara på detta inlägg

Sala17
Medlem 2023-03-13
#2 13 mars 2023 av Sala17 Re: Ensamträna valp

Hej och tack för ditt svar!


På jobbet har jag samma valphagen som hon har hemma, plus att hon har en liten säng i den med. Så hon har sitt trygga lilla place där med 😊


Jo jag kan också vara lite mer för den lugna skolan. Men problemet uppstår ju ändå när jag måste gå på toa på jobbet haha, eller hämta posten eller slänga sopor här hemma. Och då blir det ju tyvärr att vi går i fällan att hon skäller. På jobbet kan jag dessutom inte riktigt stå och vänta in henne så att hon ska sluta skälla, eftersom mina kollegor blir störda.


Svårt detta!


Jag upplever som sagt inte att hon egentligen har problemet att vara själv, det är främst mitt lämnande...


 


 

Svara på detta inlägg

aenima
Medlem 2019-06-05
#3 13 mars 2023 av aenima Re: Ensamträna valp

Ja, det kan vara knepigt. Hundarna brukar ju inte anpassa sin inlärning utifrån den miljö som vi har. Vi är tvungna att hitta vägar för att anpassa oss så miljön fungerar för deras inlärning.


Kan det fungera att slänga åt henne något gott och gå in och ut ur rummet massa gånger mellan de gångerna som du faktiskt måste lämna. De gäller ju att få många fler lyckade tillfällen än misslyckade. Kanske åka in på en arbetsfri dag för att ha möjlighet att verkligen träna ordentligt även på arbetsplatsen. Det är annars väldigt lätt att, av naturliga skäl, känner sig rätt stressad på jobbet och det kommer inte hjälpa.


Kanske kombinera det med att lära henne skall och tyst på kommando, kan vara till hjälp i längden i alla fall.

Svara på detta inlägg

Sala17
Medlem 2023-03-13
#4 14 mars 2023 av Sala17 Re: Ensamträna valp

Ja jag har försökt att gå några gånger in och ut, och bara så långt så hon inte börjar skälla. Men kanske får göra det ännu fler ggr, typ en gång i timmen. Att slänga till henne något gott har jag testat, men hon släpper det helt och hållet när jag går. 


Ja vi kanske får träna på det...


 

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#5 14 mars 2023 av Ayrin Re: Ensamträna valp

Det finns väl olika skolor om det mesta, men man måste ju se till hunden också. En eurasier kan ju ha en väldigt låg skalltröskel och är inte nödvändigtvis "panikslagen" för att den skäller.


Jag skulle nog testat att gå hemifrån och vänta ut henne, dvs inte öppna dörren o gå in igen förrän hon tystnar och se om det tar er i rätt riktning.

Svara på detta inlägg

Sala17
Medlem 2023-03-13
#6 14 mars 2023 av Sala17 Re: Ensamträna valp

Ja det jag har svårt att förstå, är om hon skäller för att hon är rädd och får lite panik. Eller om hon helt enkelt bara är missnöjd och tycker det är orättvist att jag lämnar henne.


Finns dem som har sagt till mig att jag riskerar att hon blir ännu värre om jag låter henne skälla och väntar ut henne.


Så ja, det är inte lätt att avgöra vilket håll man ska gå här.


Känns som att jag testat båda varianterna under den senaste månaden, men inget av dem verkar ge något resultat 😥

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#7 15 mars 2023 av Ayrin Re: Ensamträna valp

Det är inte så ovanligt att man får bakslag i ensamhetsträningen där runt 4-5 månader. Det är i ungefär den åldern valparna börjar kunna följa med resten av familjen "i det vilda", så ett alternativ kan också vara att helt enkelt ta det lite lugnt med ensamhetsträningen just nu.


Jag har själv en isländsk fårhund och hon skäller så snart flocken splittras, dvs när jag går hemifrån, när sambon går hemifrån, när vi går åt olika håll på promenaden... Men hon är en vallande och vaktande spets som ska valla och vakta med skall, så jag tänker att det inte är ett särskilt orimligt beteende för en sådan hund. Hon är inte uppenbart stressad när vi kommer hem och har inte sönder något medan hon är hemma själv.
Kort sagt, en hund behöver varken vara rädd eller ha panik för att skälla.


Eurasiern ska inte vara skällig, men keeshonden som den ju är framavlad från, är en spets som ska vakta med skall, så det är väl inte orimligt att få en o annan individ med lite lägre skalltröskel :D


Det är för all del inte hållbart att hon skäller på kontoret, så där kanske du får börja ta med henne när du går på toa/hitta nån annan lösning en period.


 

Svara på detta inlägg

Sala17
Medlem 2023-03-13
#8 17 mars 2023 av Sala17 Re: Ensamträna valp

Tack för detta! Var skönt att höra!
Tror det jobbigaste just har varit att det har funkat så bra på jobbet innan, men så började hon skälla helt från ingenstans en dag.
Men det kan ju vara en förklaring det du skriver!

Tack igen, nu släppte lite ångest och oro över det här kände jag :) <3

Svara på detta inlägg

pajen888
Medlem 2022-02-10
#9 18 mars 2023 av pajen888 Re: Ensamträna valp
          Re: Ensamträna valp
          

Ja jag har försökt att gå några gånger in och ut, och bara så långt så hon inte börjar skälla. Men kanske får göra det ännu fler ggr, typ en gång i timmen. Att slänga till henne något gott har jag testat, men hon släpper det helt och hållet när jag går. 


Ja vi kanske får träna på det...


 

Jag gjorde så här. Fyller en kong med "korvsmet".Lägger dom i frysen. Ger sedan hunden kongen, med korvsmeten. Direkt från  frysen. Tar en stund sedan, för hunden att få i sig korvsmeten. 


Första dagen fem minuter ensam ett rum, efter några dagar samma sak, men ökade till tio minuter. Efter ytterligare några dagar 20 minuter osv


Körde så varannan dag. I början lät valpen kongen  vara, tills jag kom in. Köpte också en övervakningskamera, som kostade runt 200 kr.


Kunde sedan sitta i trädgården och studera valpen när den var ensam.


Visst var det lite gnäll och skäll. Men det gick förvånadsvärt smidigt.


Lägger även en tröja med min lukt, som hunden kan ligga på.


 


 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Ylande hund - ensamträna   [2] 1 apr: Maldah 2 apr: Maldah Ensamträna vuxen hund?   [8] 13 dec: Arial 18 dec: BushundenL Ensamträna, unghund som funkat bra men nu skäller   [2] 16 sep: cice 16 sep: Torparinnan Berätta hur du började ensamträna valpen/tips! :)   [4] 13 jan: stinat 16 jan: Caci''s I Love It Ensamträna vuxen hund   [4] 19 feb: littlebirdtoldme 19 feb: littlebirdtoldme Ensamträna med snart 2-årig hund   [14] 7 nov: recumbent 7 nov: Karhu Ensamträna valp på 11 veckor   [6] 24 jul: Leia123 25 jul: Stavemo Hjälp att ensamträna efter flyttning?   [1] 27 jun: pinda1 27 jun: pinschi Att ensamträna fast man inte vill   [66] 25 nov: KLOSS 1 25 nov: Borzoi Ensamträna 9veckors valp på bästa sätt?   [15] 11 aug: Jazzy 11 aug: pissemiss
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Jack Russell Terrier | Grand Danois | Schäfer | Rottweiler | American Staffordshire Terrier | Dvärgpinscher
© 1998-2024 Enfinia AB