Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
28 april 2023 av Nyblivenägare i valpforum (12 svar)
Valp HATAR att vara ute, snälla hjälp!!

Hej!


För ca 3 veckor sedan hämtade jag och min sambo hem vår valp, en malteser hane. Han har anpassat sig bra till oss, känner sig trygg hemma och är social när han träffar nya människor. Han blir 12 veckor imorgon. Vi har dock ett problem. Han HATAR att vara utomhus och jag är rädd att det kommer vara svårt att få honom rumsren.


 


Vi försöker ta honom till samma plats utomhus när vi ska rasta honom, ibland kissar han direkt och springer sedan mot porten, ibland kissar han inte alls utan springer direkt mot porten. Har provat att stå helt stilla och vänt mig om, men han bara drar i kopplet mot porten och börjar skaka samt skälla/gnälla så högt att förbipasserande tittar. I princip omöjligt att få honom att gå utomhus, han bara sätter sig ner eller vänder hemåt. Har försökt dra med honom i hopp om att det ska släppa men han bara skäller och gnäller.


Även de gånger som han kissar ute så bajsar han inte ute. Han springer in direkt och bajsar sedan inne. När vi ser signalerna inne har vi lyft ut honom. Han har bara stått och dragit mot porten i en kvart. Tillslut går vi in, han visar signaler inne igen, vi tar ut honom men han bajsar inte ute utan drar mot porten. Så håller vi på flera gånger tills han oftast lyckas dra sig undan när vi lagar mat eller liknande och bajsar då inne. Han vill inte leka utomhus heller. Vad ska vi göra?? Hur ska vi få honom att vilja gå och vara utomhus? Hur ska vi få honom rumsren? Han verkar dessutom tycks det är kul när vi torkar inomhus då han försöker leka med pappret och sprayflaskan. 


snälla hjälp, alla tips tas varmt emot!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Nyblivenägare och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Nyblivenägare
Medlem 2023-04-28
#1 28 april 2023 av Nyblivenägare Re: Valp HATAR att vara ute, snälla hjälp!!

Någon som har några tips?

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#2 28 april 2023 av pipilotta Re: Valp HATAR att vara ute, snälla hjälp!!

Hej! Har ni provat att åka iväg med honom så att han inte känner att han bara kan springa till porten? Kanske kan en ny miljö göra att han bara måste kissa/bajsa utomhus? Ni kanske får kosta på er lite tid och promenader i någon park eller liknande tills han tröttnar och gör det han ska....


Jag är ingen hundexpert, bara mina vanliga spontana kommentarer. 


Lyssna inte för mycket på "alla andra" som tycker det är jättelätt att få deras hundar rumsrena.....Alla hundar är ju individer (inga maskiner) och det kan ta tid för en del. Lycka till!

Svara på detta inlägg

Svea58
Medlem 2017-02-09
#3 30 april 2023 av Svea58 Re: Valp HATAR att vara ute, snälla hjälp!!

Jag tycker du gör rätt. Går till samma ställe och väntar. Bra att han vågar kissa ute. 


Du kan prova med att ta upp hans bajs i en bajspåse och ta med det ut nästa gång. Lägg ut bajset så han får lukta och känna "sin egen lukt". Kanske kan funka om du är lite envis. 


Tar han emot godis utomhus? I så fall kan du ta med något supergott godis och belöna med när han kissar. 


Berätta gärna hur det går. 


 

Svara på detta inlägg

Nyblivenägare
Medlem 2023-04-28
#4 30 april 2023 av Nyblivenägare Re: Valp HATAR att vara ute, snälla hjälp!!

Tack för tipset Svea58! Ska absolut testa det, verkar ju funka med kisset då han oftast kissar på samma ställe så kanske är likadant med bajs. Hemma bajsar han 8/10 gånger på dörrmattan, kanske är just för att han nu satt sin doft på den. 

Svara på detta inlägg

Torparinnan
Medlem 2012-07-12
#5 1 maj 2023 av Torparinnan Re: Valp HATAR att vara ute, snälla hjälp!!

Testa att gå längre bort och låt honom gå hem eller ta bilen till en lugn plats längre bort .

Svara på detta inlägg

Nyblivenägare
Medlem 2023-04-28
#6 1 maj 2023 av Nyblivenägare Re: Valp HATAR att vara ute, snälla hjälp!!

Vi har provat att åka med honom till promenadspår i skogen, det var lugnt med folk så inga distraktioner. Han går typ 2 meter, stannar och sätter sig, så måste man locka honom, så går han ett par meter till och sen gör han samma visa. Går lite bättre om vi släpper kopplet o h bara går så han så småningom kommer efter om vi är i en miljö som är obekant för honom. Hittar han hem så struntar han i oss och springer mot porten. 

Svara på detta inlägg

Torparinnan
Medlem 2012-07-12
#7 2 maj 2023 av Torparinnan Re: Valp HATAR att vara ute, snälla hjälp!!

Fortsätt då ta ut honom i obekant miljö så han inte drar till porten. Att behöva locka på en valp är helt normalt tills han är självsäker nog att börja utforska själv.

Svara på detta inlägg

Svea58
Medlem 2017-02-09
#8 2 maj 2023 av Svea58 Re: Valp HATAR att vara ute, snälla hjälp!!
          Re: Valp HATAR att vara ute, snälla hjälp!!
          

Tack för tipset Svea58! Ska absolut testa det, verkar ju funka med kisset då han oftast kissar på samma ställe så kanske är likadant med bajs. Hemma bajsar han 8/10 gånger på dörrmattan, kanske är just för att han nu satt sin doft på den. 

Om det inte funkar med att lägga ut bajset så lyft ut hela dörrmattan.


Börja med att lägga mattan precis utanför dörren, om han vågar bajsa på mattan så låt det vara så ett tag. Sen flyttar du sakta men säkert  mattan längre och längre bort. 


 

Svara på detta inlägg

Nyblivenägare
Medlem 2023-04-28
#9 2 maj 2023 av Nyblivenägare Re: Valp HATAR att vara ute, snälla hjälp!!

UPPDATERING:


Vi har hittat en ny rastplats, inte så långt bort men bakom huset så att han inte ser porten. Än så länge har han nog inte uppfattat vart porten är därifrån och därför springer han inte dit 😂 Alla tre gånger vi varit där har han både bajsat och kissat, vi försöker även få honom att tycka att det är roligare att vara ute genom att träna sitt och inkallning (han tycker det är superkul) och leka mycket utomhus. Än så länge går det bra, hoppas att det fortsätter så! Känns som en stor vinst efter flera dagar där han vägrat bajsa utomhus. Vi lämnade också lite av hans bajs vid en buske där han brukar nosa för att han ska känna igen doften. Tack för alla råd! 

Svara på detta inlägg

Neeten
Medlem 2023-09-17
#10 17 september 2023 av Neeten Re: Valp HATAR att vara ute, snälla hjälp!!

Sitt stilla på en å samma plats i 1-2 timmar, sen gå in. Förhoppningsvis kännare han sig trygg med dig och får i lugn och ro ta in alla nya intryck från olika dofter, ljud och rörelse som finns. Så han kan ta in omgivningen i sin egen takt. Det kan vara för överstimulerade/övermäktigt/läskigt att försöka promenera/gå omkring å kan bli stressande. Ge godis och se om han tar det. Gör han det ej så har han fullt upp med att ta in nya miljön. När han vant sig kan du ge godis/tuggben/något att slicka på för att skapa positiv koppling till utomhus. Kallas även för screenshot training på engelska. Funkade för min rädda/oroliga vovve att bli bättre på att vara ute :) 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hjälp! Katten och valpen trivs inte ihop   [7] 30 maj: Lussekatten 3 jun: pipilotta Hjälp angående merle.   [12] 10 mar: Frances 14 mar: Frances Hjälp-hund som rullar sig i bajs på varje prommis   [2] 19 feb: Blocksberry 24 feb: Torparinnan Hjälp att behålla hund   [10] 3 feb: LeaTyra 5 feb: LeaTyra Tax 11 månader, hjälp!   [11] 28 nov: MalinK 30 nov: pipilotta Bichon Havanais eller Biewer Terrier - Hjälp   [3] 12 nov: Anna_78 13 nov: Leias husse Ensamträning fungerar inte, hjälp!   [2] 7 nov: Azin 10 nov: Ayrin Valp - smärta/ inflammation i blodet. Hjälp!   [2] 27 sep: Lundgrens 28 sep: Ayrin Anställa/ hjälp med att få valp rumsren   [2] 17 sep: HannaB 17 sep: Lona2 Hjälp med färger inför parning!   [3] 19 jul: honeybee 26 jul: Gurkans
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Bichon Havanais | Jack Russell Terrier | Rottweiler | Chihuahua | Schäfer | Dobermann | American Staffordshire Terrier
© 1998-2024 Enfinia AB