Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
21 maj 2023 av Tikki i vård & skötsel (5 svar)
Omplacerad unghund - lydnad, koppel m.m

Hej,


Min dotter, 17 år, har valt att köpa en (schäfer) unghund, hane, 2 år, som nu bott med oss i en vecka. (jag=mamma)
Han är go och rar på alla vis men oerhört "ljudaktiv"/reaktiv, och far upp från sin plats så fort någon av oss rör sig i bostaden eller om han skymtar en fågel flyga osv. Han sover inte på nätterna utan är uppe och stör dottern frekvent genom att puffa på henne eller halvlanda i hennes säng. Samma om jag sover i hennes rum. Lampor släcks, vi försöker hitta våra rutiner, och hålla så mkt ljudlöst som möjligt men inget biter.

Ute drar han tok i kopplet, och vi har jobbat hela veckan på att förmå honom stanna och överta ledning med hyfsade resultat. Men han är nästan ständigt på spänn, hör, ser och nosen... den är i backen majoriteten av tiden.

Vi bor i stadsförort, med många andra hundar, och det verkar bo en löpande tik på vårt våningsplan. Han blir oerhört uppjagad över andra hundar och jag som är fysiskt starkare håller in, vänder runt och försöker begränsa hans utfall. Fåglar på marken får nästan samma reaktion. Människor går det bättre med sedan i början på veckan, men små barn i hans höjd verkar han hotas av och vi parerar genom att stanna till och få hans uppmärksamhet samt fortsätta gå därefter. Ibland tillåter vi honom att endast titta medan vi talar lugnt innan vi går. Han känns inte alls aggressiv, endast osäker eller kanske vaktande.

Ingen av oss var beredda på allt detta då föregående ägare bedyrade hans vänliga sinne och kelighet och det kändes fint att träffa honom, om än att han var uppjagad när vi kom.

Han har vuxit upp på landet men vistats en hel del i rastgård, däremellan verkar han ha fått gå på löst i skogen med ägaren. I kombo med att komma hit med oss samt alla dofter med hans okastrerade unghundssinne känns  det nästan som en omöjlighet för någon av oss att orka hålla i tills han blir större/vuxnare. Vi läser, ser videos och samlar info men det blir såklart tufft att nå konsensus i något.

Jag oroas över att dels jag inte ska orka hålla ut med alla korrigeringar som måste göras, alltså från det enkla till det stora, när varje promenad blir en sådan anspänning, och han får inte tillräckligt med motion. Sedan orkar inte dottern med mina korrigeringar av henne också... Ingen av oss vill slita ut oss på att parera hans reaktivitet ständigt och jämnt, och vi tappar livslusten lite när det bara blir en kamp med allting.

Dotterns ambitioner är att utföra mycket olika saker med honom på sikt, och hon aktiverar inne efter förmåga, men sömnbristen hos henne tar ut sin rätt just nu så det blir lite från och till.

Bör vi begränsa lydnadsövningar till bara en eller två när vi är ute? Hålla i? Vad sker då med de andra beteendena under tiden?

Koppel-drag.. oerhört många åsikter i bästa hantering i det, men vi är fullt införstådda med att halsband och en sele vi använde vid transporten båda triggar hans andning negativt och skapar mer av det vi inte vill ha.

Sömnen. Schäfer behöver mycket aktivitet, rörelse, men vi orkar inte själva skapa detta ute som sagt, när allting annat också ska hanteras, och han hellre har nosen i backen. (Men utan sömn blir vi tokiga allihop tror jag.)

Det blev ett långt inlägg, men då det känns som att han redan är så viktig i min dotters liv (och mittt) önskar jag bra tips och råd för hur vi på mest konsekventa vis kan hantera honom så att vi stärker gott och inte skapar nya negativa beteenden i värsta fall, eller befäster redan etablerade negativa sådana.

Det skulle vara hjärtskärande och dåligt också för dotterns självkänsla att liksom ge upp redan. (Tiläggas ska att vi har en katt i hemmet som han inte har träffat heller, vi vågar inte riktigt det än.)

Tack på förhand.Som medlem kan du här läsa lite kort info om Tikki och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 22 maj 2023 av Ayrin Re: Omplacerad unghund - lydnad, koppel m.m

Om ni bara haft honom i en vecka skulle jag backat ordentligt från alla tankar om "lydnadsövningar" och koncentrerat mig på att bygga relation och skapa lugn.


Sedan skulle jag också rekommendera att ni hittar nån unghundskurs/allmänlydnadskurs eller liknande hos er lokala hundklubb och kanske ännu hellre att ni tar några privatlektioner med någon skicklig instruktör så ni får lite hjälp att komma igång och med hur ni ska tänka :)


Kan ni ta er ut till lite mer ostörd plats så han får motionera ordentligt utan att ni ska behöve bråka med honom om hur han reagerar på andra hundar och människor? Motionera honom på kvällen/natten när det inte är så mycket aktivitet?


Det kan också vara bra att börja jobba med diverse nosövningar, till exempel att han får leta efter godis eller sin mat, det brukar vara en bra övning för att göra dem lite trötta i huvudet.


Lycka till!

Svara på detta inlägg

Anneli
Medlem 2013-11-04
#2 22 maj 2023 av Anneli Re: Omplacerad unghund - lydnad, koppel m.m

Goda råd från Ayrin - ta till er! Att bygga en tillitsfull relation är A och O för att träning ska vara framgångsrik. Kör alltså inte med hundstackaren. den har fullt upp med att vänja sig vid en ny miljö, nya människor. Gosa och beröm.


Jag har läst i en hundhandbok - minns dessvärre inte vilken, men skriven av svensk hundbeteendevetare - att det tar ca 6 månader ibland mer innan en omplacering landar i sin nya familj och verkligen är en del av den.

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#3 23 maj 2023 av pipilotta Re: Omplacerad unghund - lydnad, koppel m.m

Har ni någon bra kontakt med förra ägaren? Ett så stort miljöingrepp för en 2-årig hund kan väl göra att han reagerar på allt omkring?


Dottern kanske kan få hjälp på någon typ av brukshundsklubb eller kontakt med någon som har den typ av hund som finns i närheten....Ni verkar ju bo i ett hundtätt område....


Tror att din dotter kommer må bättre om ni försöker skaffa hjälp nu, inte känna att ni inte orkar redan nu.....Blir nog mycket svårare om ni bara försöker stå ut, hunden kommer inte att må bättre av det heller...

Svara på detta inlägg

Ginza Schäfertik
Medlem 2015-02-01
#4 23 maj 2023 av Ginza Schäfertik Re: Omplacerad unghund - lydnad, koppel m.m

Hej. Jag håller precis på att ta över en unghund, en tik på två och ett halvt år. Detta är min 4 schäfer på 40 år. Den sista jag hade drog nåt enormt. Under tiden jag hade henne så utvecklades artros i händerna som eskalerade med en rasande fart. Sista två åren grät jag ibland när jag kom hem från promenader. Så länge det va diciplinpromenad med fot så funkade det bra men de gick inte att släntra med henne. De räckte med en doft några meter bort eller hund som kom så flög hon fram och det gjorde fruktansvärt ont i händer och fingrar. Jag va mycket tveksam till att ta en ny hund men tänkte denna gång att jag inte skulle börja om med en valp. Den här är som sagt två och ett halvt, livlig som bara den med mycket energi. Såklart, eftersom det är en unghund. Jag har henne på prov  


Men! Nu kommer jag till det bästa. Ägaren har skickat med en nosgrimma. Den är fantastisk. Jag känner knappt att jag håller henne i kopplet! Jag fattar inte att jag inte gjort så innan, med den hunden som drog så väldigt. Jag hade provat så mycket olika metoder så jag orkade väl inte testa det... men iaf.. prova nosgrimma. Skillnaden är enorm. Mvh Ann 

Svara på detta inlägg

Ginza Schäfertik
Medlem 2015-02-01
#5 23 maj 2023 av Ginza Schäfertik Re: Omplacerad unghund - lydnad, koppel m.m

O jag håller naturligtvis med dom andra, att bygga upp tilliten är viktigt. Nosövningar som gör att den får jobba med huvudet o gör den lite tröttare. 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Unghund svår vid hantering   [3] 4 apr: alwen 6 apr: Ayrin Jobba hemifrån med unghund   [3] 13 okt: Muggepiss 18 feb: Mira och Esther Startklass lydnad   [9] 11 sep: Mira och Esther 10 jan: Ayrin Köpa äldre valp/unghund   [4] 7 jul: Fjunet 19 jul: Gurkans Era bästa strategier - livlig 3-åring och unghund   [16] 25 jun: Chocolate AK 2 aug: Mira och Esther Blötfoder/våtfoder till unghund   [0] 17 apr: Katty Unghund driver mig till vansinne   [3] 16 mar: Sekts 26 mar: Dimma Hund med driv till lydnad/spår   [0] 21 sep: Nyny Kliande koppel?   [7] 21 sep: FranksHusseOMatte 9 okt: Lona Söker fodervärd/omplacering för vår unghund   [7] 4 sep: Alexandra¿… 6 sep: Gurkans
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Jack Russell Terrier | Rottweiler | Grand Danois | American Staffordshire Terrier | Schäfer | Dobermann
© 1998-2024 Enfinia AB