Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
7 juni 2023 av Guilliotine i övriga hundfrågor (9 svar)
Hjälp med problemhund som hotas av avlivning

Hej, hoppas att jag kan få lite råd här. 


Hunden i fråga är blandras, ca 3-4 år, kastrerad hane, hämtad från nåt östeuropeiskt land som valp. 


Han bor just nu hos mig och min tibetanska mastiff ute i skogen då hans ägare inte klarar av hans problem, hon har provat det mesta i flera år utan förbättring och hörde av sig till mig då hon nått bristningsgränsen och funderade på avlivning både för hundens och hennes skull. Hon har försökt hitta andra hem åt honom i månader, mer isolerat och med mer plats än hennes lägenhet i Sthlm, hon har haft kontakt med alla hundstall och liknande men ingen vill ta emot honom med hans problem. Jag sa att jag inte kan ta honom permanent, men han kan absolut bo här några månader, ge henne lite andrum och mer tid att hitta annat boende, och jag kan testa lite grejer med honom och se om jag kan hitta nån lösning eller iaf identifiera problemen lite mer. 


Problemet är att han inte släpper in folk i hemmet, han blir aggressiv och gör utfall omedelbart. Strunt samma om hunden träffat gästen tidigare, de kan gå ute på promenad tillsammans utan problem men så fort de kommer till porten så vänder han och morrar och blockerar och gör utfall. Det gäller inte bara hennes lägenhet heller, utan hela byggnaden. Han har sett samma grannar i 3 års tid men reagerar fortfarande likadant, även om grannarna försökt hjälpa till och stå på avstånd och prata lugnt, etc. Har hon gäster så behöver hon stänga in honom bakom galler i ett annat rum, och hon beskrev att efter ett par besök så kunde gästerna gå fram till honom och hälsa lite försiktigt genom gallret, men aldrig mer än så.  Hon lyckades få en person godkänd, men det var efter veckor av att gästen fick stå i dörröppningen, och sen kunde gästen långsamt ta sig in i lägenheten, kunde klappa lite, och efter ytterliggare nån vecka gick han med på att följa med denne ut på promenad också. Matte jobbar ju så att inte kunna ha en hundvakt har lett till att han får vara ensam mycket istället, och hon har ju inte möjlighet att ta månader ledigt från jobbet  för att eventuellt kunna "träna" in en ny hundvakt då den förra nu flyttade iväg.Han är inte understimulerad eller liknande, hon går och cyklar flera mil med honom var dag, hon tränar kommandon med honom, han har massa hjärngympa-leksaker etc. 


Jag passade honom nån vecka för ca tre år sedan, då märkte jag av lite av de här problemen när min kille skulle hälsa på. Hunden var lite avigt inställd till det, väldigt på vakt och om killen rörde sig för snabbt så kunde hunden skälla till, men han fick iaf komma in. Men då hade han ju bara varit hos mig en vecka eller så så han såg kanske inte mig och min lägenhet som "sitt", han var även knappt könsmogen än. Hunden, inte killen. 


Nu bor han som sagt hos mig, mitt ute i skogen, kilometrar från grannar, med min gamla tibetan-tik och mig. Vad jag observerade är att han är väldigt "igång" hela tiden, alltid stenkoll på allt, höll jag på i köket så stod han och bara tittade på mig, inte tiggde eller nåt, bara tittar. Följer med mig runt överallt, känns inte jätte-"glatt" eller så, känns nästan som att han känner att han måste. Det har dock blivit lite bättre. Jag är sjukskriven och känner ingen här så inte mycket till gäster, men har en person som kommer en gång i veckan. Jag är inte mycket för galler och kände att hans stress och ångest säkert bara blir värre om jag håller honom i kort koppel vid introduktion, så lät honom gå lös när hon kom hit. Har stor tomt så tänkte att om han känner att han kan springa iväg ifall han känner sig trängd så kanske han slappnar av lite. Det gick ok första gången, hon kunde hälsa och klappa, men när hon närmade sig altanen och ytterdörren gjorde han utfall, så han fick vara ute medan vi gick in. Andra besöket, veckan efter, så gick vi runt lite på tomten, ignorerade honom och bara tittade på träd och så, stack åt honom godis emellanåt och körde lite roliga kommandon och gav massa beröm och höll det hela väldigt lättsamt och avslappnat, och efter en kvart eller så så gick vi in. Inga problem. Satte oss i soffan, inga problem. Han var lite stressad och på vakt så satte mig på golvet och körde lite kommandon med godis tills han slappnade av lite, sen kunde vi sitta i soffan och prata utan problem. Han hoppar upp emellan oss, vill kela och bli klappad och lägger sig på rygg, ligger brevid gästen helt avslappnad och somnar till slut medan gästen klappar lugnt och vi sitter och pratar. 


Ibland har vi haft nåt litet bakslag, nångång tänkte vi prova om hon nu fick gå in i huset utan mig, då ställde han sig mellan henne och dörren. Jag kallade bort honom, han kom, sen raka vägen tillbaka mellan henne och dörren. Han morrade inte, bara stod och såg obekväm ut, så vi övergav försöket och gick runt lite mer i trädgården innan vi båda gick in igen. Denna gång var han mer på vakt, och var gång gästen försökte sätta sig i soffan så hoppade han upp och lade sig precis under. Jag satte mig på golvet och distraherade med kommandon och godis igen och då fick hon sätta sig. Sen gick resten av besöket bra, han var kanske lite mer på vakt men ville bli klappad och låg i soffan med oss. 


När jag visade matte bilder från dessa besök, där hunden ligger och snarkar i soffan bredvid en gäst, så var hon helt ställd. Hon hade aldrig sett honom så, hon trodde inte det var möjligt. Hon ska försöka med honom igen i augusti, se om man kan få honom slappna av tillräckligt för att släppa in folk även i lägenheten. 


Vi bor över 3.5h bilväg ifrån varandra, så jag har inte möjlighet att åka dit och se hur han är och om jag kan återskapa resultaten jag haft hos mig, men hon ska komma på besök hit om någon vecka så hon får se hur jag gör och hur han beter sig här. 


Men ja, alla hjälp och råd är välkomna. Det går liksom inte att tillämpa vad jag gör här ute inne i Sthlm, man kan inte släppa honom lös på gatan utanför lägenheten och lugnt promenera runt i en kvart, tjugo minuter, innan man går in. Mitt hus är också större än en lägenhet, men vet inte om det spelar nån roll då han aldrig lämnar vår sida oavsett. 


Jag känner verkligen att det inte är vakt direkt, utan att han blir så stressad och uppspelt och det yttrar sig med aggression. Men vet inte hur man ska jobba på det, jag har inte speciellt bra möjligheter här heller då jag bara har en gäst i veckan och då samma person.  Känns ju sådär att be främlingar "hey, skulle inte du kunna komma förbi och se om min hund attackerar dig?" men samtidigt så känns det som att det är precis vad han behöver, lugna, säkra gäster som vågar hälsa på och "utmana" honom lite, som kan läsa av hans signaler utan att stressa upp honom ytterligare. Men jag känner inga såna människor, och inte matte heller. Så hur göra? 


Tips på vad jag kan göra här, tips till matte i Sthlm, tips på resurser i Sthlm som kan hjälpa, etc, allt är välkommet. Jag kan inte ha kvar honom här för evigt, och matte kan inte ha honom om han inte blir bättre, och ingen annan verkar vilja ta emot honom, så känns lite desperat. Utöver detta så är han verkligen jättegosig, snäll, lättlärd, smart, etc, så känns verkligen som att det borde finnas en lösning. 


Stort tack till alla som pallade läsa allt det här, och till alla som eventuellt har lite råd. Tack! :)


 

Bilder:

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Guilliotine och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#1 8 juni 2023 av Gurkans Re: Hjälp med problemhund som hotas av avlivning

Jag tror att ibland måste man se till säkerhet i första hand. Om det är viktigt att hunden räddas, så verkar det vara hos dig den fungerar, men kan den inte bo där så hade jag nog faktiskt valt avlivning. Risken är att människor kommer till skada och då kommer hunden (förhoppningsvis) avlivas i alla fall. Omplacering till någon annan ... ja risken är att det inte fungerar (detta är ju dessutom lite mer allvarligt än en hund som biter sönder inredning, skäller och stör grannarna eller gör något annat som upplevs som ett problem) och hunden vandrar runt tills att något allvarligt händer och den avlivas.


Hundar som är aggressiva har ingen plats i vårt samhälle. Vi kan inte riskera andras säkerhet bara för att vi så gärna vill rädda hunden.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#2 9 juni 2023 av Ayrin Re: Hjälp med problemhund som hotas av avlivning

Ett minimum här tycker jag är att ni vänjer honom vid att ha munkorg innan ni försöker introducera folk. På din beskrivning låter det här som en olycka på väg att hända.


 

Svara på detta inlägg

Guilliotine
Medlem 2023-06-07
#3 9 juni 2023 av Guilliotine Re: Hjälp med problemhund som hotas av avlivning

Ja, det var en av mina planer om han fortsatte vara vaktig mot min gäst här, men sen gick det hur bra som helst så behövdes inte. Men tipsade också matte om det, men hon sa att han slingrar sig ur alla munkorgar hon provat. Men ja, ska pusha mer för det om hon fortsätter ha problem när hon får tillbaka honom.


Men han är ju verkligen inte aggressiv på så sätt att han skulle attackera nån som bara står, eller liksom springa fram till nån för att attackera, utan det är bara när folk närmar sig hans hem eller, antagligen, går fram till honom trots att han visar att han inte är bekväm med det. Därför jag känner att det nog finns hopp, han måste bara lära sig att det inte är nån fara, folk är inte ett hot, det är inte hans jobb att kontrollera hemmet och vilka som får vara där, etc. Jag tycker inte han är oberäknelig, man vet väldigt tydligt vart han gränser och problematik ligger, så det känns inte som att det är fel i skallen på honom liksom. Det kanske är kört att få honom att fungera i samhället, men vill iaf prova allt innan vi bara avskriver honom som hopplöst fall och avlivar. 


 

Svara på detta inlägg

Guilliotine
Medlem 2023-06-07
#4 9 juni 2023 av Guilliotine Re: Hjälp med problemhund som hotas av avlivning
          Re: Hjälp med problemhund som hotas av avlivning
          

Jag tror att ibland måste man se till säkerhet i första hand. Om det är viktigt att hunden räddas, så verkar det vara hos dig den fungerar, men kan den inte bo där så hade jag nog faktiskt valt avlivning. Risken är att människor kommer till skada och då kommer hunden (förhoppningsvis) avlivas i alla fall. Omplacering till någon annan ... ja risken är att det inte fungerar (detta är ju dessutom lite mer allvarligt än en hund som biter sönder inredning, skäller och stör grannarna eller gör något annat som upplevs som ett problem) och hunden vandrar runt tills att något allvarligt händer och den avlivas.


Hundar som är aggressiva har ingen plats i vårt samhälle. Vi kan inte riskera andras säkerhet bara för att vi så gärna vill rädda hunden.

Jag håller absolut med. Jag har en del vana av aggressiva hundar, hundar med "auktoritetsproblem", hundar med vakt, etc, har tibetanska mastiffer, så vet lite vad man kan kolla efter och hur man kan korrigera. 


Det var lite därför jag erbjöd att ha honom ett tag, ville se om han bara var en aggressiv mördarmaskin waiting to happen, om han bara hade massa vakt i sig, etc, men jag kände ganska snabbt att det snarare handlar om hans osäkerhet och rädsla. Han beter sig inte alls oberäkneligt, han skulle inte bara hugga nån eller liknande, det slår inte bara slint i skallen på honom liksom, man vet exakt var hans gränser går, och det går ju uppenbarligen att utöka gränserna. 


Det känns ju inte som att det kan vara ett sammanträffande att hos matte, som är nervös och stressad och håller honom hårt i koppel eller låst bakom galler, så är han nervös och stressad och vill inte släppa in någon i hans "safe place", men hos mig, som är lugn, lättsam, ignorerar honom och låter honom springa lös och hanterar stresstecken med kommandon och glada distraktioner, så kan han vara lugn och släppa in folk, ligga på rygg brevid dem på soffan och bli kliad på magen etc. Känns ju verkligen att hans problem nästan helt ligger i hans ångest och nervositet, och det måste väl gå att jobba med? Jag är mer van vid att hantera det motsatta hos hundar, så därför jag frågar här. 


Men, om det inte blir bättre, om det inte går att jobba bort utan att försätta människor eller djur i risk, om han får återfall, etc, så självklart skulle jag också rekommendera avlivning. Men OM det går att fixa så vill jag iaf kunna säga att vi provade allt vi kunde. Jag vet inte, kan man be en hundtränare/hundpsykolog komma på hembesök och typ utreda honom ifall det är ett problem som gör att lösa eller om det är ett hopplöst fall, kanske? Jag vet inte vad för resurser som finns i såna här fall. 

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#5 9 juni 2023 av Ayrin Re: Hjälp med problemhund som hotas av avlivning
          Re: Hjälp med problemhund som hotas av avlivning
          

Ja, det var en av mina planer om han fortsatte vara vaktig mot min gäst här, men sen gick det hur bra som helst så behövdes inte. Men tipsade också matte om det, men hon sa att han slingrar sig ur alla munkorgar hon provat. Men ja, ska pusha mer för det om hon fortsätter ha problem när hon får tillbaka honom.


Men han är ju verkligen inte aggressiv på så sätt att han skulle attackera nån som bara står, eller liksom springa fram till nån för att attackera, utan det är bara när folk närmar sig hans hem eller, antagligen, går fram till honom trots att han visar att han inte är bekväm med det. Därför jag känner att det nog finns hopp, han måste bara lära sig att det inte är nån fara, folk är inte ett hot, det är inte hans jobb att kontrollera hemmet och vilka som får vara där, etc. Jag tycker inte han är oberäknelig, man vet väldigt tydligt vart han gränser och problematik ligger, så det känns inte som att det är fel i skallen på honom liksom. Det kanske är kört att få honom att fungera i samhället, men vill iaf prova allt innan vi bara avskriver honom som hopplöst fall och avlivar. 


 

Jag förstår vad du menar, men problemet är ju mest att man i många fall inte fullkomligt kan kontrollera en hunds miljö. Nu bor ju du bra för all del, men om han skulle återgå till att bo i stan... vad händer om ett barn rusar fram för att klappa, eller bara snubblar in i honom?


Jag tänker också som så att en munkorg kan vara en bra säkerhet även för hans matte. Då *vet* hon att det inte kommer att hända något alltför allvarligt och kan kanske själv slappna av i sin hantering av honom?


Nu har jag inte enorm erfarenhet av munkorgar, men det finns ju en uppsjö av modeller. Nog finns det säkert sådan han inte kommer ur, även om man naturligtvis ska träna på att ha den på på ett för hunden positivt sätt.

Svara på detta inlägg

Pandoras box
Medlem 2004-09-17
#6 20 juli 2023 av Pandoras box Re: Hjälp med problemhund som hotas av avlivning

Hej, foerst en stor eloge till dig som inte ger upp, och kaempar med den haer hunden! Jag tror inte den aer aggressiv, utan extremt osaeker och kaenner att den maaste foersvara sin maenniska och revir. Tror inte en loesning aer att hunden flyttar tillbaka till Stockholm i ett flerfamiljshus. Du skriver att den kommit till Sverige som valp....har den inte socialiserats daa? Eller har problemen kommit vid koensmognad?


Kanske har den blivit skraemd som valp, och aldrig hittat trygghet hos maenniskor. En hund som denna behoever en lugn miljoe med lugna maenniskor runt sig. Ibland kan man ocksaa behoeva acceptera att hunden kanske aldrig blir "helt ok", men kan fungera aendaa. Jag hade en hund foer ett par aar sedan som blivit bortslaengd i sopor som valp. Den hade kvar en misstaenksamhet mot maenniskor hela livet. Acccepterade mina naera vaenner efter ca 1 aar! Foer mig var det inget problem, men det beror foerstaas paa hur man lever, och aer beredd att anpassa sitt liv efter hunden.


Kan bara saega lycka till!


 

Svara på detta inlägg

Husse till en Labbe
Medlem 2013-04-26
#7 28 juli 2023 av Husse till en Labbe Re: Hjälp med problemhund som hotas av avlivning

Mitt råd är att få hunden att förknippa besökarna som något positivt istället för "inkräktare" inom reviret.


Ett sätt att arbeta med detta är att belöningen kommer från besökarna i form av ett godisregn med hundens favoritgodis. Låt gästen gå förbi ytterdörren och kasta en näve godis till hunden utan att dom tar kontakt ett par gånger per träningstillfälle (även om hunden morrar och visar oönskat beteende). Målet är att hunden senare ska visa tecken på att vara förväntansfull och förknippa den läskiga inkräktaren som en vandrande godisautomat istället för att vara på sin vakt. Var därför uppmärksam på hundens kroppsspråk vid varje möte med besökaren. På sikt kan belöningarna minskas och bytas ut mot att bli kliad eller en kort lekstund anpassat efter vad hunden gillar och känner sig bekväm med.


 


Träningspassen kan behöva upprepas med olika besökare och miljöer beroende på hur utbrett problemet är.


 


Varför jag tycker att ni ska börja med godis är att detta i sig har en stressdämpande effekt. Behöver hunden mer hjälp med att stressa ner går det att tillsätta stressdämpande kosttillskott innehållande tryptofan t.ex banan, ost och vid högre stress pumpakärneextrakt eller valeriana forte , de sistnämnda är det viktigt att använda rätt dosering däremot vilket jag inte har framför mig just nu.

Svara på detta inlägg

Guilliotine
Medlem 2023-06-07
#8 28 juli 2023 av Guilliotine Re: Hjälp med problemhund som hotas av avlivning

Tack för svar!


Ja, det är lite så jag jobbat, varit så lugn och avslappnad jag kan vara och distraherat honom med lätta kommandon och godis och beröm när besöket kommer tills den där första instinkten att springa fram och skälla är bortglömd, och sen gå runt lite lugnt i trädgården där gästen ignorerar hunden och jag sticker åt honom korv då och då tills han känns lugn nog att vi kan gå in. 


Verkar ha fungerat, nu de senaste gångerna har gäst kunnat knacka på och möta hund i hallen, och hunden beter sig som vilken hund som helst, hälsar glatt släpper in gäst utan problem. Så jag hoppas det funkar för matte också, men om det blir problem kommer hon ta honom till veterinär för eventuellt ångestdämpande eller lugnande medicin, och/eller köra med munkorg. Men det känns hoppfullt iaf. Tack för tips på medicineringen, ska kolla upp och bifoga till matte, och tack för övriga tips och för att du tog dig tid, det uppskattas. :)

Svara på detta inlägg

JackLasser
Medlem 2023-09-09
#9 9 september 2023 av JackLasser Re: Hjälp med problemhund som hotas av avlivning

A favourite pasta for many is Barilla Rigatoni. It goes well with different sauces and is very suitable for different meals. For breakfast, lunch and dinner your favourite Barilla Rigatoni will be the best option. Eat it with meat and vegetables to get the best flavour that will linger on the tip of your tongue for a long time to come. Share it with family, friends and anyone!

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hjälp! Katten och valpen trivs inte ihop   [7] 30 maj: Lussekatten 3 jun: pipilotta Hjälp angående merle.   [12] 10 mar: Frances 14 mar: Frances Hjälp-hund som rullar sig i bajs på varje prommis   [2] 19 feb: Blocksberry 24 feb: Torparinnan Hjälp att behålla hund   [10] 3 feb: LeaTyra 5 feb: LeaTyra Tax 11 månader, hjälp!   [11] 28 nov: MalinK 30 nov: pipilotta Bichon Havanais eller Biewer Terrier - Hjälp   [3] 12 nov: Anna_78 13 nov: Leias husse Ensamträning fungerar inte, hjälp!   [2] 7 nov: Azin 10 nov: Ayrin Valp - smärta/ inflammation i blodet. Hjälp!   [2] 27 sep: Lundgrens 28 sep: Ayrin Anställa/ hjälp med att få valp rumsren   [2] 17 sep: HannaB 17 sep: Lona2 Hjälp med färger inför parning!   [3] 19 jul: honeybee 26 jul: Gurkans
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Irish Softcoated Wheaten Terrier | American Staffordshire Terrier | Nova Scotia Duck Tolling Retriever | Rottweiler | Schäfer | Jack Russell Terrier | Grand Danois
© 1998-2024 Enfinia AB