Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
4 mars 2024 av Skåning92 i vård & skötsel (3 svar)
Ensamhetsträning av äldre omplaceringshund

Hej,


jag behöver råd och erfarenheter kring ensamhetsträning av en äldre hund. Han är min första egna hund som vuxen och jag ursäktar mig om jag låter okunnig. 

Vi har haft honom i snart tre månader och verkligen försökt ta det långsamt fram eftersom han uppenbarligen tycker att det är jobbigt. Han är en överlag lite nervigt lagd hund men är följsam och har inga större problembeteenden. Vi har tränat med hjälp av kompostgaller hemma, eftersom han förut inte ens kunde lämnas ensam i ett rum. Det är liksom själva momentet att lämnas som verkar jobbigt, han går gärna själv iväg ensam och sover om nätterna. 


Vi försöker öppna dörren och klirra i nycklar för att vänja honom. Lämnat honom i en sekund typ och sen utökat lite. Men det är som att vi inte kommer framåt särskilt mycket nu. Går vi ut (och filmar) så är det som att han i 90% av fallen flyger upp när vi gått och står vid dörren och väntar. I bästa fall ligger på soffan och väntar. Det verkar inte vara full panik, men han är ju inte avslappnad. I bilen verkar det funka bättre, då rör han inte på sig utan har sett avslappnad ut och väntat. När vi kommer tillbaka är han snabbt lugn och lägger sig igen. Vi vågar inte försöka med mer än 5 minuter, tänker att han kanske traumatiseras ännu mer? Eller finns chansen att han tillslut tröttnar och lägger sig? 


Det är ganska handikappande att ha en hund som inte klarar ens en halvtimme ensam. Någon som har fler tips som funkat? 
Försöker kombinera thunder shirt med att träna på kvällen när han är lugn och trött. 


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Skåning92 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Torparinnan
Medlem 2012-07-12
#1 5 mars 2024 av Torparinnan Re: Ensamhetsträning av äldre omplaceringshund

Jag hade fortsatt med väldigt korta stunder för att se om han med tiden stannar kvar i soffan istället för att gå till dörren.När han är avslappnad nog att ligga kvar i soffan så kan ni utöka med nån minut i taget så länge han är lugn. Ni kan även testa zylkene och adaptil.


A och O vid ensamhetsträning är ju att vara tillbaka innan hunden börjar stressa upp sig och känner sig orolig så skynda långsamt så ni slipper bakslag. Tyvärr finns det ju hundar som aldrig klarar av ensamhet hur mycket man än tränar så se till att ni har bra hundvakter.

Svara på detta inlägg

Skåning92
Medlem 2024-01-08
#2 5 mars 2024 av Skåning92 Re: Ensamhetsträning av äldre omplaceringshund

Tack för svar! 
Jo, var nog mest att Fredrik Steen sa i något avsnitt av Nyhetsmorgon tror jag det var att hunden alltid kommer att få en stressreaktion när man lämnar och att man därför ska lämna typ 15 minuter direkt... Men ska fortsätta med att träna bara de korta stunderna. Ibland har det gått att lämna typ 5 minuter utan att han rest sig, och i bilen har vi provat uppemot en kvart utan att han ens har rest sig eller gjort ett ljud. Ska prova adaptil!


Är försiktigt optimistisk eftersom det funkar i bilen och vi helt enkelt måste kunna lämna hunden i en timme typ, inte minst om vi måste uppsöka sjukhus eller nåt. 

Svara på detta inlägg

Torparinnan
Medlem 2012-07-12
#3 5 mars 2024 av Torparinnan Re: Ensamhetsträning av äldre omplaceringshund

Om ni lämnar för länge och hunden stressar upp sig är ni tillbaka på ruta ett och separationsångesten är ännu mer befäst och blir ännu svårare att jobba bort. Det tog över 2 år för mig att jobba bort separationsångest hos en äldre hund så hon klarade 2 timmars ensamhet utan att må dåligt så ha tålamod.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
"Skin tags" på din äldre hund?   [0] 22 nov: pipilotta Valp och äldre hund   [2] 19 aug: VeronicaS 21 aug: Gurkans Omplaceringshund ej godkänd   [2] 1 sep: Dimma 2 sep: Anneli Köpa äldre valp/unghund   [4] 7 jul: Fjunet 19 jul: Gurkans Äldre hund h svårt vara själv eller med människor   [4] 22 mar: Wichita 26 mar: Dimma Lämna tillbaka omplaceringshund?   [3] 20 feb: galanto 21 feb: Ayrin Vad Gäller? Äldre hund!   [4] 4 jan: STB 4 maj: STB Äldre hund gör utfall mot ny valp   [7] 24 nov: zallysmatte 25 nov: zallysmatte Ensamhetsträning - hur gå vidare   [2] 6 aug: ponys 24 sep: cio Vad Hitta på till ÄLDRE VOVVAR (tikar)   [6] 18 feb: STB 20 jun: Draghund
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Yorkshireterrier | Shetland Sheepdog | Jack Russell Terrier | Dalmatiner | Finsk Lapphund | Cavalier King Charles Spaniel | Schäfer
© 1998-2024 Enfinia AB