Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
17 mars 2024 av Haggesto i foderforum (5 svar)
Byta foder eller inte??

Hej!


Jag har väldigt svårt att veta vad jag bör göra och väljer därför att ta emot era tips, råd, tankar och idéer. Min valp är nu 5 månader och jag vet inte riktigt hur jag ska gå vidare.


Min valp åt Bozita Robur Mother & Puppy när vi fick hem honom. Jag upplevde redan från start att han kliar sig mer än normalt, vilket han fortfarande gör men det är inte det största problemet.


Jag har själv ställt till det och fått valpens mage i obalans genom att göra olika saker som orsakat diarré:   • Testat att försiktigt byta foder 

  • Gett honom tuggben

  • Kompletterat med färskfoder 


Samtliga dåliga val har resulterat i att jag tagit bort det som orsakat diarrén, gett Dirsanyl och Fortiflora och så har det blivit ordning på magen igen.


Men jag tycker inte att magen blir helt bra! Minst en gång i veckan blir han lite lös i magen (typ som gröt) han kräks lite nu och då, han har perioder då magen mullrar väldigt, något fisig och jag tycker sällan att han bajsar fina fasta korvar. Han är normalt "mjuk i magen" (korvarna alltså) och bajsar ofta först en hyfsad korv och sedan löst efteråt.


Nu är det snart en månad sedan jag stökade med färskfoder och han blev dålig av det, så senaste månaden har han bara ätit samma foder men utan att den ännu blivit riktigt bra. Hela förra veckan var han perfekt i magen, men nu är det åter dåligt igen.


Min uppfödare tycker att det är normalt hos en valp att det är lite upp och ner, själv vet jag inte annat än att det inte känns bra. Veterinären tyckte att jag skulle prova att byta till ett valpfoder för känslig mage om det inte blir bättre. Så jag har köpt hem en säck med Purina Pro Plan Medium Puppy Sensitive Digestion Lamm, som står där OM jag bestämmer mig för att byta. Dessutom svårt att veta vad jag ska byta till om Jag byter..


Valpen får nu Fortiflora dagligen och har fått det i tre veckor (fortsätter ge i några veckor till). Han är i övrigt pigg, matglad och fin i kroppen.


Jag vet inte hur jag ska gå vidare!! Byta eller inte byta foder 🤷🏼‍♀️


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Haggesto och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Anneli
Medlem 2013-11-04
#1 17 mars 2024 av Anneli Re: Byta foder eller inte??

En del hundar har orolig och känslig mage. Det är kanske så med din valp - eller så är det framkallat av något. I ditt fall undrar jag om det inte kan vara färskfodret som ställt till det, baserat på vad andra hundägare upplevt när de gett det till sina hundar - diareer och kräkningar och även ovilja att äta. All hundar tål inte färskfoder verkar det som.


Men jag fastnar för det du skriver om klåda hos hunden. Det borde kollas upp så det inte är en allergi hos vovven och ett foder för känsliga magar har kanske ingen effekt på ev allergisk reaktion. Diskutera det med veterinären. Det kan vara ett hyperallergenic eller anallergenicfoder din hund behöver.

Svara på detta inlägg

Torparinnan
Medlem 2012-07-12
#2 17 mars 2024 av Torparinnan Re: Byta foder eller inte??

Både klåda och en obalanserad mage kan ju innebära att det är något i fodret valpen inte tål så personligen hade jag bytt till ett hydrolyserat foder för att se om klådan avtar och magen stabiliserar sig.

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#3 17 mars 2024 av pipilotta Re: Byta foder eller inte??

Har dåliga erfarenheter av färskfoder som en daghund jag hade en tid  blev mycket dålig av att få lite färskfoder. Hade innan lite känslig mage så hunden hamnade på vet klin ett dygn för uppvätskning... 


Jag skulle aldrig lita på att min hund blir hjälpt av att få det ena fodret efter det andra. Jag skulle ta min hund till en bra veterinär och kolla upp ang mage och ev allergi innan jag ändrar gällande foder. Det verkar som att foderfrågan blivit ett vapen för att få oss hundägare att lita lite för mycket på medicinska underverk av ett foder. 

Svara på detta inlägg

Torparinnan
Medlem 2012-07-12
#4 17 mars 2024 av Torparinnan Re: Byta foder eller inte??

Steg 1 i en allergiutredning är att göra en fodereliminering dvs ställa hunden på ett hydrolyserat foder i 8-10 veckor och se om symptomen blir bättre. Känns tokigt att gå till en dermatolog och betala dyra pengar för att få rådet att göra en fodereliminering vilket man alltså enkelt kan göra innan besöket om det inte blir bättre.

Svara på detta inlägg

pipilotta
Medlem 2011-11-19
#5 17 mars 2024 av pipilotta Re: Byta foder eller inte??

Ja, jag skulle personligen gå till en "klok" veterinär och ta upp mag- och "allergi"-problem igen. Jag förstår att man ska testa för att eliminera vissa typer av foder men då ägaren använt olika preparat för att få ordning på magen skulle jag välja vet. först. Bara min åsikt.


Jag vet hur det känns att snurra i foderkarusellen, inte lätt. 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Viktreducerande foder, fungerat??   [9] 16 jan: pipilotta 19 jan: Ayrin Ang viktreducerande foder...   [10] 8 dec: pipilotta 13 dec: pipilotta Dr Clauder`s Foder   [2] 6 okt: duende 6 okt: pipilotta Svensktillverkade foder   [3] 25 sep: saraleppanen 6 dec: Lighteninglog Foder för kastrerade   [6] 29 aug: Superhoven 31 aug: Gurkans Smuts öronen foder   [13] 25 jul: Recard 26 jul: Puddingpastejn Foder till valp   [19] 19 jun: Fjärilsligan 26 jun: aenima Vad får din jaktlabbe för foder?   [0] 6 maj: Nalle och Tindra Hur mycket foder ger ni era jakt labradorer?   [0] 25 jan: Nalle och Tindra Foder för kastrerade kontra lightfoder   [2] 15 maj: Superhoven 16 maj: Gurkans
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Australian Shepherd | Rottweiler | Chihuahua | Golden Retriever | Grand Danois
© 1998-2024 Enfinia AB