Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
10 april 2024 av Sezziyanen i jaktforum (13 svar)
Jaktgolden i jakt (vs jaktlabbe..osv?)

Okej, letar efter folk med erfarenhet att prata med.

Har ingen brådska, men letar och läser på om raser. Är jägare sen några år tillbaka, och nästa hund ska förstås integreras i det intresset så långt som möjligt.

Jag har hamnat in lite på retreiver pga flera anledningar, men är inte helt fast än. Dels har ena marken jag jagar på en betydande gråbens-närvaro, dels är jag lockad av att ha en hund som jag kan arbeta närmre med. Är mao inte särskilt intresserad av långdrev, eller ens mellandrev.. i framtiden kanske det blir en tax någon gång, men inte nu.

Dessutom gör jag ju andra saker i vardagen, och tror att en hund som är mer benägen att hålla sig närmre = smidigare i livet. Ni behöver inte påpeka att det är en individ/träningssak också, är medveten om det :)

Den huvudsakliga seriösa aktiviteten blir jakt. Har tillgång till fågeljakt, sen ska jag träna hunden till vanliga dödsök/eftersök också såklart. Men inget absolut tvång att de ska kunna avfånga rådjur själva eller nått.

Överlag vill jag ha en hund som jag kan ha med på "allt". Lockas av att en del som har retreiver också tar med dem i smygjakterna, även om de inte används så aktivt där så är det en gemenskap och en vän med på turen. Vet att en del kör sina retreivers stötande när de blir lite äldre, det kanske blir aktuellt, beroende på hur hunden är.

Mitt övriga fritid innebär friluft i div former, det kan man förstås ha med de allra flesta hundar i.

Men, som titeln lyder, vill höra mer om just jaktgolden för JAKT. De flesta håll när jag läser om dem, så är det 90% om hur folk använder jaktgolden (och förvisso även jaktlabbe) till räddningssök, annan hundträning. Är det nån som har nått att säga här? Skillnader mot jaktlabbe? Är det dumt eller helt okej att även fundera på golden?

På nått vis har jag gillat de jaktgoldens jag träffat lite mer än labbarna (som jag ibland upplever som lite mer... "robotiska" ?) men ska träffa fler innan  jag dömer.. kan vara en dum tanke jag bara råkade få nångång utan att riktigt tänka efter.

Funderar lite på jaktspringer också. Men undrar om de inte har lättare till skall, är mer "flamsiga" och vore mkt svårare att ta med på smygjakt/pass?Som medlem kan du här läsa lite kort info om Sezziyanen och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#1 10 april 2024 av Ayrin Re: Jaktgolden i jakt (vs jaktlabbe..osv?)

Vad kul, jag skaffade nyss en jaktgolden. Dock en av alla de som huvudsakligen tänkt mig annat med den, men men, jaktprov tänkte vi oss väl testa iaf :D


Apportering och eftersök tror jag säkerligen en bra golden kan vara lika bra som en bra jaktlabbe. Är det nån mer direkt jakt (har läst att vissa använder sina jaktlabbar till att stöta klövvilt) du tänkt dig?


Hur som, jag är otroligt förtjust i den här lilla hunden. Hon är 4,5 månader nu och otroligt lyhörd och lättlärd. Helt magiskt kul att jobba med (och en liten ligist också, naturligtvis)

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#2 10 april 2024 av Sezziyanen Re: Jaktgolden i jakt (vs jaktlabbe..osv?)

Vad kul! Jag vet att en golden säkerligen kan må hur bra som helst även med andra aktiviteter. Även om jag nu fattat lite tycke för dem och skulle tycka det vore roligt att se dem mer i aktiv jakt (aldrig träffat en själv ute, men är inte så mycket i rena fågeljakts/retreiverkretsar heller..).

Ja, såklart blir ju apportering ett huvudfokus, plus spårträningen. Det bör ju inte på nått sätt vara omöjligt att åtminstone få en helt okej, funktionell vanlig jaktapportering med en jaktgolden tänker jag.. och att träna för vanliga eftersök går med de flesta hundar trots allt, så kan inte tro där är nån större barriär heller.

Vet att vissa stöter klövvilt med jaktlabbar (nämnde jag det?). Oftast verkar de göra det med dem efter nått år, efter apportering och annat sitter bra.. Det kan ju bli aktuellt, men är inget tvång. Tänker mig kunna köra lite lagomt sök/stötande ungefär som man jagar med spaniels, fast behöver inte vara på samma nivå av expertis (dvs hunden söker runt och stöter småvilt i det absoluta närområdet, fåglar, harar, ibland kanske tom rådjur.. som man skjuter med hagel/kombi).

Men klövviltsjakten vore väl mer en bonus, tänker jag är en rimlig tanke om man skaffar en retreiver trots allt. Problemet om jag vill ha mer en klövvilts-inriktad hund är att de söker, driver längre..och jag vill faktiskt inte släppa en sån hund i ena/vissa marker.. och jag har inget behov av en långdrivare. Nä, roligare om vi är mer ett team i närheten av varann, känner jag.

Btw om ni blir mer intresserade av "riktig" jakt så kan det ju absolut finnas jägare i närområdet som vill ha med sig en apportör på duvjakt/annat.. även om ni själva inte jagar :) Vad kul att ni är nöjda. Vore nyfiken att höra om vart hon kommer från och hur ni valde, men det behöver ni inte skriva öppet såhär.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#3 10 april 2024 av Ayrin Re: Jaktgolden i jakt (vs jaktlabbe..osv?)

Jo, om tillfälle ges tänker jag helt klart testa "riktig" jakt. Mest sambon min som jagar, men han jagar med kula för trädskällare alternativt smyger på älg, så utöver eftersök tror jag inte riktigt det finns nåt för oss. Att apportera en tjäder under en norrbottenspets vet jag inte riktigt om jag rekommenderar, kommer nog inte riktigt uppskattas av norrbottenspetsen :D.


Kan dock säkert få skjuta lite kråkor på mina föräldrars gård, så det skulle ju kunna var ett kul alternativ :)


Men uppriktigt talat har jag lite dålig koll på jaktbiten, tänkte dock gå en spaniel och retrieverkurs som åskådare nu i maj/juni (valpen är för ung då), så efter den har jag kanske mer koll.


Men om det är spanieljakten (en hund som jobbar innan skott "under bössan"), du är ute efter varför inte en spaniel? De jaktavlade är verkligen jättefina och de jag sett verkar ha lite samma beteende som en retriever, dvs will-to-please, matglada, glada och följsamma hundar :).


Pmar lite mer info (om det nu funkar :D)

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#4 10 april 2024 av Sezziyanen Re: Jaktgolden i jakt (vs jaktlabbe..osv?)

Kråkjakt tror jag är super för er, det behövs på sina håll och hunden får nog en bra chans att jobba.

Fattar! Smyger på älg, det är det inte alltför många som gör, det är annorlunda där uppe i norr helt klart ;) Inte för att hunden kanske tillför en massa då, men precis som jag pratade om för mig själv så kan ni säkert träna så er golden kan smyga med honom och vara ett fint sällskap på den jakten, iofs. Det vet jag andra som gjort med retreiver (kanske inte just på älg). Har man tur kanske hunden fattar vad man gör och kan hjälpa till att detektera spår/vittring på älgarna så de blir lättare att finna..

Mjaa.. alltså jag tycker spanieljakten verkar intressant, men det är inget jag är fäst i (eller ens gjort själv). Ska träffa lite springer spaniels så jag får bättre koll hur de är. Min bild är att de är mer "överallt" i sitt arbete (pga god anledning!) och kanske inte lika stabila som retrievers i div situationer (retrievers är ju ändå avlade för att tysta ligga still medans det smäller i närheten och fåglar flyger...). Men visst kan väl spaniels också apportera bra, och är gjorda för att jobba i närheten vid jakt och stöta upp småvilt.. Jag är kanske inte den där snabba agila hagelskytten dock..hmm.

Ja DM gärna!


Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#5 10 april 2024 av Ayrin Re: Jaktgolden i jakt (vs jaktlabbe..osv?)

Säkert skulle det funka, men jag tror inte sambon får låna min hund så länge... ;)


Ok, tänkte eftersom du ville ha en hund som stöter vilt i närheten... låter verkligen som en spaniel :D. De ska ju kunna stanna i uppfloget, samt sitta stilla en hel dag de med... golden är säkert inte fel det heller, men som sagt, utifrån det du säger, och det lilla jag kan om det här tror jag en jaktspaniel är *ännu* mer rätt. Kolla på jaktcockern? Verkar sjukt fina :)


DM skickat!


 

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#6 10 april 2024 av Sezziyanen Re: Jaktgolden i jakt (vs jaktlabbe..osv?)

Jag ska definitivt träffa även jaktspaniels/cockers och fundera på dem. Det jag läst är vissa av dem ...mer.. skallande, men de "ska" de inte vara (men linjer osv..). Antagligen blir mitt jakt-liv fint med både spaniel och retriever, det kanske mer kokar ner till vad man själv gillar hos deras personligheter/vardagen/andra faktorer.

Jag har fått bilden av att spaniels inte är lika "stabila" som retrievers (menar inte att de vore dåliga för den sakens skull, bara i hur de är i sin natur) att ligga 3 timmar och chilla i ett jakttorn eller i andra friluftsaktiviteter. Dvs att de förvisso har stor WTP och är föriga, men också mer "zoomar runt snabbt som sjutton inom de närmaste 10-20 meter!!:P". Jag kan ha fel! Har sett några filmer på engelska springer spaniels i jakt och HELSIKE vilken fart det kan vara på dem. Nästan otroligt vilket tempo de håller.. verkligen imponerande och coolt. Verkar också vara trevliga och sociala hundar som funkar bra i hemmet.

För jakten är säkert båda sorts hundar helt toppen av sina olika anledningar. För resten av livet får jag fundera på vad jag gillar mest antar jag.. och om jag ens har närheten av korrekt föreställning här. Tar gärna mer tips/råd/åsikter från andra här också såklart, som har mer erfarenhet av raserna.

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#7 10 april 2024 av Ayrin Re: Jaktgolden i jakt (vs jaktlabbe..osv?)

Ja, stadgan är verkligen galet imponerande på den här valpen. Hon är bara 4,5 månader, och sitter stadigare i dörren än islänningen som är 4,5 *år*. Kan sätta henne och kasta godis, och hon sitter kvar (inom rimliga gränser naturligtvis). Vågar inte säga nåt om spanielsen, men är det stadga du vill ha så är en retriever *inte* fel.


Det enda som oroar mig med retrievern är att du kommer få svårt att få den stötande jakten på ett bra sätt, men om stadgan och sällskapet är viktigaste är retrivern otroligt fin :).

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#8 10 april 2024 av Sezziyanen Re: Jaktgolden i jakt (vs jaktlabbe..osv?)

Ja, den stötande jakten är såklart inte lika bra (överlag såklart) på en retriever.  Det får väl iofs ses som en bonus. Sen finns det ju en hyfsad del som verkar köra lite stötjakt med sina labbar, vissa drevar tom en bit.. men det är väl nått man får köra på om individen nu har nån fallenhet för det (och man vill) snarare än förvänta sig.


I allmänhet är det väl en sällskapshund för "allt" jag vill ha, där jakten självklart ingår,  snarare än att hunden måste prestera i all jakten liksom. Bara att ha en apportör + eftersöket öppnar upp många dörrar. Rådjur smyg/vakjagar jag gärna ändå. Älgarna finns det andra hundar som hittar. Trädskällare är inte aktuellt där jag jagar. Vildsvinen vakar jag oftast på, eller deltar i drevjakter med andras hundar.. 


 


Stöta småvilt, oftast som ligger och trycker är väl det som kvarstår då typ, förutom apportering vid fågeljakt. Där är säkert spaniels bättre men till priset av vad i resten av vardagen, i smygjakten, på pass osv. I smygjakten är drömbilden att smyga runt i skogen tillsammans med hunden, som förhoppningsvis kan tränas att ha stadga nog att hålla sig från att gå igång när man hittar djur, kunna vänta och inte gå igång automatiskt på skott, sen kunna göra dödsök/eftersök. Man kan ju jaga så med hunden hemma eller i bilen och ta dit dem vid behov för söket...men det är ju inte alls lika kul liv med sin hund om jag får välja.


 


Sen är det väl lite så att där jag jagar bryr sig gubbarna mest bara om älg och nått enstaka rådjur. Vore inte alltför svårt att komma ut på duv/kråk/änder och även gås ibland tror jag. På andra marken är det så mycket varg som sagt, där skulle jag inte klara släppa hunden, personligen (dömer ej vad andra gör).

Svara på detta inlägg

Ayrin
Medlem 2016-02-20
#9 10 april 2024 av Ayrin Re: Jaktgolden i jakt (vs jaktlabbe..osv?)

Jag tror säkerligen du kan få den stadgan med en retriever, de avlas ju aktivt på att kunna sitta tysta och vänta tills de beordras ut. De ska ju kunna sitta där tillsammans med andra hundar, okopplade, medan det skjuts och andra hundar skickas på apportering, samt medan spaniels mm arbetar


 

Svara på detta inlägg

Sezziyanen
Medlem 2016-02-15
#10 10 april 2024 av Sezziyanen Re: Jaktgolden i jakt (vs jaktlabbe..osv?)

Precis, och det nog lite denna skillnaden på arbetssätt mellan retriever / spaniel som leder mig till att tro att retriever kanske kan passa bättre.. förstås är individer olika, men man väljer ju ras mer generellt och sen gör man det man kan :)

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Vad får din jaktlabbe för foder?   [0] 6 maj: Nalle och Tindra Jaktlabbe eller Rhodesian Ridgeback?   [1] 17 maj: aniky 17 maj: Lona Hjälp välja omplacering, jaktlabbe - malle, annan?   [9] 18 jan: Annka 20 jan: Ayrin Jaktlabbe eller ”vanlig labbe”?   [3] 18 jan: Erikbeijer 21 jan: cio Hur pass krävande är jaktgolden?   [2] 13 jan: Lindamarita 14 jan: Lindamarita fundering på jaktgolden   [0] 1 aug: juni1 Skaffa hund: staffe eller jaktlabbe   [3] 26 aug: kalo 29 aug: Hortensia bra foder till jaktlabbe?   [2] 19 apr: Emma & Emil 23 apr: Emma & Emil Jaktgolden med lindrig AD   [6] 13 sep: Philmelin 22 sep: Tess2 jaktgolden, laktlabrador vs "vanlig"   [7] 7 sep: Chiliheart 29 sep: dandylion
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Australian Shepherd | Rottweiler | Chihuahua | Grand Danois | Golden Retriever
© 1998-2024 Enfinia AB