<- Tillbaka till alla tävlingarMinitävling!
Aktivera din hund!

Tillsammans med Charlotte Swanstein, Vovves hundpsykolog, utlyste vi en minitävling där du som hade bra tips på att aktivera din hund belönades.

Tävlingen pågick 25 augusti - 14 september 2006.

Vi fick inte alls in den mängd bidrag som vi hade hoppats på. Om det beror på att vi satte fingret på en känslig punkt eller annat vet vi inte. Nedan presenteras dock de vinnande bidragen och där finns riktigt bra tips för er som är sugna på att aktivera vovven mer!

Plats nr 1
Inskickat av Carina Fagerbring:

Jag brukar binda min hund (schäfertik) vid ett träd i skogen. Sedan går jag med fullpackad ryggsäck utom synhåll för henne och slänger ut leksaker, ca 5 stycken. Jag kan även hänga upp dem i träd, gräva ned dem i stubbar och lägga saker över dem. Jag försöker att variera leksakerna ofta. Ibland typ en boll, hopknuten disktrasa, gammal vante, strumpa med godis i, tom tablettask osv. När jag kommer tillbaka till min hund så får hon göra en lydnadssak t ex gå fot en liten sträcka sedan hämta en leksak. Komma tillbaka med den och ligga plats en stund leta leksak osv. Lite arbete = belöning som är att få söka rätt på en grej. När alla grejerna är hittade så är min hund ofta ganska slut och det har tagit ca 20 minuter allt som allt. Efter promenad hemåt och sedan vatten och mat och hunden är nöjd resten av dagen. Lite rastningar och långpromenader också och hunden har ett bra liv!

Charlottes motivering:
Carina med sin skogsträning, där gömda föremål utgör belöning och samtidigt som sök används som paus mellan olika träningsmoment. God aktivering, där flera olika egenskaper hos hunden får komma till pass.


Plats nr 2
Inskickat av Johanna Lindqvist:

Bra aktivering =Mini-ruta. Man stampar upp en ruta på ca 1* 1 meter.(Använd samma ställe att gå in & ut på i rutan så hunden bara känner vittring i rutan) Sen lägger man ut ca 3 små förmål, tex tändsticka, kotte eller vad som finns till hands. Garanterat jobbigt för hunden då den lär använda hela sin uppmärksamhet för att hitta de små färemålen. Lätt att göra oxå!

Charlottes motivering:
Johanna med sin "miniruta", ett mycket stimulerande arbete för hund och speciellt när "rutans" placering varieras både inne och framförallt utomhus och där på olika underlag och platser och med flera olika föremål och olika antal vid alla tillfällen.


Plats nr 3 (två pristagare)
Inskickat av Jonas och Emelie:


Jonas: (med två bilder ovan)
Tjena! Gips, min cattle dog & jag kör lydnad. I går var vi på tävling på Datä bk och Gips vann sin klass. Idag tränade vi lydnad inne med targetplatta & klicker -vilket ska utvecklas till att bli hopp över hinder i klass2. Vi körde även lite inkallning med ställande ute. Lydnad är jättekul. Min pinscher tränade också lydnad och tog 2 förstapris i eliten. Annars kör vi lite uppletande av föremål i skogen för aktiveringens skull och Kilo, (pinschern) tränade en del spår, men både Gips o jag o Kilo gillar lydnad bäst!!!

Emelie:
Jag och min schäferhuund Candy tränar hemskt mycket lydnad,spår och vi har även börjat med skydd,sök och uppletande.Jag har lärt Candy lite småtrix som varit till hjälp när vi senare har skulla träna in tävlingsmoment och det har även byggt våran relation.Jag har lärt Candy att öpnna lådan där vi har soppåsar och ge mig en soppåse.Jag har lärt henne hämta skor,leta upp snusdosor och nycklar då det är klassiska saker man inte hittar.Eftersom jag lärt henne att hämta saker blev apporteringen inget problem då hon redan visste vad ordet hämta var.Eftersom jag låter henne leta upp föremål både inomhus och ute så har söket och uppletande gått som en dans.När jag är ute och promenerar med candy brukar jag kasta iväg ett läppsyl eller liknanade i skogen och låta henne leta upp det.Candy får även hjälpa mig att bära hem min börs från affären.Detta får hon endast göra för att hon så gärna vill hjälpa till och känner sig så duktig för börsen orkar jag annars bära i min väska=)

Charlottes motivering:
Jonas med sin tävlingsträning och klickeranvändning, vilket skapar alla möjligheter till sund och kul aktivering ihop med sin/a hund/ar.
Emelie delar 3:e plats eftersom hennes olika föremål göms på sådant sätt att hunden får extra behov att kunna koncentrera sig, på promenaden.


Plats nr 5 (två pristagare)
Inskickat av Maria Hamar och Anita Redner:Maria: (med två bilder ovan)
En av våra aktiviteter vi brukar göra är vad vi kallar "Frolic-skogen". Det går till så här:
* Kommendera "stanna" till hunden.
* Göm Frolic i några träd, på olika höjder & på olika sätt - några i bitar mellan barken, andra som hela ringar som träs över en gren.
* Gå tillbaka till hunden och kommendera t ex "leta", och låt hunden i lugn & ro nosa fram godisbitarna.
Ett nöje att se sin hund med ivrigt viftande svans snusa fram godis i skogen på ett lite annorlunda sätt. Bifogar två bilder på våra hundar Ronya (9 årig golden) & Nilla (6 årig schäfer) när de i vintras var i Frolic-skogen.

Anita:
Hur enkelt som helst - detta kan alla göra för att aktivera hunden oavsett ras och ålder på ägaren. Ta t ex en tom pappkartong, en tom toalettrulle eller rulle till hushållspapper. Lägg i en godis "knip" ihop kartongen eller rullen, låt hunden klura ut hur den skall få ut godiset. Lägg godis under mattan, i soffan eller i någon hörna i rummet låt hunden söka godis.

Charlottes motivering:
Maria med sin "Frolicskog" delas med Anita med godissök, för att detta är ett enkelt för oss och energikrävande för hund, om man variera tillräckligt väl och minskar på fodret de dagar man jobbat med detta, så att man inte får en överviktig hund, utan en aktiverad.


Plats nr 7
Inskickat av Sofia Cedervall:Mina två Goldengrabbar Ganesha och Ameya hjälper till med mycket hemma. En av sakerna dom är duktiga på är att klippa gräset. Dom får genom detta känna sig en del i flocken och se mattes glädje över att slippa klippa gräset själv. Bilder på deras senaste gräsklippning ovan. Se hela bildserien här.

Charlottes motivering:
Sofia får 7:e-priset för att det krävs viss inlärning för dessa bilder och de talar för aktivt tänkande matte/husse. Skulle glädja mig åt att få se verklig inlärning av gräskrattning.


Plats nr 8 (två pristagare)
Inskickat av Ia Seppala och Louis Bielk:


Ia: (med bild ovan)
Min hund kan dra av mig strumporna på kommando,leta upp mobil och nycklar samt diverse "cirkuskonster". Sedan min semester tog slut nyligen har hon var gång påväg till hundvakten börjat bära med sig en liten kappsäck i munnen. Hon är mycket stolt över detta uppdrag. I kappsäcken(typ snarlik kappsäckar barn har att leka med men litet tjusigare handväskmodell..)har hon en leksak och litet godis så egentligen bär hon ju inte på något "jätteviktigt" men för henne är det nog så viktigt :-) Och hon ser så mallig ut att jag blir full i skratt(liksom många förbipasserande,särskillt barnfamiljer.). I övrigt försöker vi lägga mycket spår och andra nosövningar. Har dessvärre ingen kappsäcksbild men du får en bild hon ser full i sjutton ut på då hon skäller på kommandot "Eller hur?"(så jag alltid har någon som håller med mig).

Louis:
Vi har en puli på ett år som har fått några små "uppdrag" här hemma. Pulin är ju en vall/vakt hund och detta har visat sig tydligt i våran lilla vappe som mer än gärna hjälper till att "hålla koll" på våra andra två hundar. På kommando kan han hämta in en eller båda våra andra hundar om de springer iväg för långt i skogen eller om det är dax att äta och någon av dem har sprungit ut på baksidan och inte hör hur vi kallar. Han kan även hämta husse eller matte, samt bära saker, vara "budhund", mellan husse och matte som kanske är på varsin våning i huset.

Charlottes motivering:
Ia och Louise delar platsen, för att de båda arbetar med olika typer av hämta/leta upp saker.


Plats nr 10 (två pristagare)
Inskickat av Jenny Edin och Nadja Martinsson:


Jenny: (med bild ovan)
Ett utmärkt tips att ge nu innan vintern slår sin rot. Passar för hela familjen att följa med då hunden drar ett barn i pulka! Jag har en samojed här hemma som älskar att få dra och visa sin styrka och nytta. Och min dotter som är 2år älskar att få åka efter honom i sin pulka med ryggstöd. Gizmo som min hund heter blir härligt trött efteråt och såklart väldigt stolt. Och vad härligt det är att gå ut ihop på en fin väg fylld med snö överallt. Gizmo har en sele på sig som är kopplad till pulkan och jag har ett koppel som jag går brevid med honom som säkerhetslina då man ändå har barn bakom sig. Detta vill jag verkligen rekommendera fler att testa på med sina hundar. Men då är det givetvis en fördel om man har lite vardagslydnad på sin hund. I samband med att träna hunden att dra, så är bra kommandon att lära till detta "stanna", "dra" och även "vänster" och "höger"om man vill avancera lite. Hoppas fler vill testa på det med sina hundar. Har man inte barn så kan man bara spänna för med en tyngd bak i en gammal pulka man har. Lycka till sen med aktiva snöpromenader!

Nadja:
Jag har tre tips på roliga aktiviteter:
1. Göm godis i en tom toapappersrulle och tryck igen ändarna. Hunden får leka, klura och tugga innan han/hon kommer åt godiset!
2. Visa vovven en bit av dennes favoritgodis. Sen får vovven vänta i rummet bredvid medan du gömmer godbiten. Sedan får hunden komma in igen, varpå du uppmanar "sök!". Det kan behövas lite hjälp med att hitta i början.
3. Kurragömma. Be hunden sitta stilla på en plats, medan alla familjemedlemmar gömmer sig runtom i hemmet. När alla är klara, ropar ni försiktigt på hunden, så att denne förstår att den nu får börja leta. Glädjen är enorm varje gång en familjemedlem hittas!

Charlottes motivering:
Jenny för god aktivering för rasens egenskaper, hoppas bara detta drag utvecklas mer än vad bilden visar. Och Nadja för olika och uppfinningsrika aktiveringar.


Plats nr 12
Inskickat av Lina Strindlund:

Jag heter Lina och har en shetland sheepdog. Hon heter Lovis och fyller snart 3. Vi brukar spåra mkt., både i skog och på åkrar. En gång när vi var nybörjare på spår, gick jag lite vilse när jag la spåret. Jag blev osäker var jag skulle gå för att komma tillbaka till Lovis. Jag ropade då "skall" så högt jag kunde. Jag hörde hennes skall och följde det till henne! =) Numera testar jag det ibland och hon svarar mig oftast, det känns tryggt! =) Jag lämnar henne inte länge och hon ligger mjukt och tryggt.

Charlottes motivering:
Lina för spårarbetet som alltid är perfekt för hund och för dubbelfunktionen att låta hunden styra matte åter.


Plats nr 13
Inskickat av Helena Hansson:

Jag har en samojed som fyllde 3 år i april och en högställd jrt som fyllde 1 år i maj. När samojeden var runt året så gick han ofta med mig till vedbon och fick då bära hem ett vedträ. Varje gång vi gick dit "tjatade" jag väl omedvetet om att "hämta ved". Så en gång när vi var på väg till vedbon ringde min mobil och jag svarade. Nisse (samojeden) började pipa, han blev väl rastlös. Så till slut sa jag, bara på prov, "Hämta ved" åt Nisse. Och se på katten hämtade han inte ett vedträ. Det fortsatte han med tills min vedkorg var full. När jag så köpte Virus, jrt, förra sommaren så var han ju jättenyfiken på vad "storebror" gjorde i vedbon, så han sprang dit en gång och tittade, tog en liten vedpinne och lämnade den till mig då jag kallade in honom. Jag bytte mot godis. Och då klack det till i huvudet på Virus. Han sprang med pinnar en bra stund. Senare lärde jag hundarna att släppa vedträna på trappen. Dom hämtar lätt in dagsbehovet av ved utan att bli less, vilket är kanon för mig som lider av kronisk värk och har en del väldigt dåliga dagar.

Charlottes motivering:
Helena för att låta hund/arna få vara delaktiga i hushållsgörat, vedhämtning.


Plats nr 14
Inskickat av Katarina Rosik:

Jag brukar aktivera mig och min hund Atlas på många olika sätt men en grej som vi brukar göra, som är en absolut favorit både för honom och för mig, är att vi brukar smyga på varandra. Man kan vara ute eller inne men man behöver bo på ett sätt så att man kan gå runt huset, lägenheten från rum till rum som i en cirkel. Det enklaste är annars att vara ute och leta upp ett hus/byggnad eller något annat som man kan smyga runt. Jag sätter upp Atlas på ett ställe hemma eller vid huset vi ska smyga runt, kommenderar sitt, stanna kvar och går iväg runt knuten så att vi är mitt emot varandra, fast vi inte ser varandra. Sen ropar jag ett frikommando och börjar smyga på honom och han smyger på mig. När vi får syn på varandra brukar jag springa iväg och försöka undkomma att Atlas hinner ikapp. Men han hinner såklart oftast ikapp och då busar vi lite i närkamp och så börjar vi om smygandet igen. Den här leken är rolig för att det är en del spänning i, mer än man tror, det är både ett lugnt moment där man måste anstränga sig för att smyga tyst och samtidigt lyssna efter vart hunden befinner sig, och hunden efter vart matte/husse befinner sig, och så är det ett livligt moment när man väl jagar varandra. Jag tror att den här typen av lek stärker relationen mellan hund och människa otroligt. Man har kul ihop med sin hund utan några krav (som man har i t.ex. lydnadsträning eller spårträning som jag i och för sig också tycker är ett roligt sätt att aktivera hunden på), ingen kan göra rätt eller fel och därför blir leken så rolig.

Charlottes motivering:
Katarina för sin smyglek, som innehåller flera olika moment för hunden att utföra.


Tävlingsinformation:
Har du några bra och smarta tips på hur man kan aktivera sina hundar? Hjälper din hund till i ert hushåll på ett roligt och smart sätt som dessutom gör att hunden får tänka till och aktivera sig? Har du kanske några tips på smarta aktiviteter i skogen?

Det kan exempelvis vara att hunden hjälper till hemma med att "passa" barnen, ta tvätten till tvättmaskinen, städa undan barnens leksaker på kvällen, bära in veden, bära hem brödpåsen etc. Kanske jobbar hunden med någon bruks/tävlingsgren eller har ni utvecklat en ny/egen aktivering.

Denna minitävling går kort och gott ut på att du skickar in text, och gärna bilder, som beskriver hur du och din hund aktiverar er och då, utan stress, bränner hundens energi samt genom detta skapar kontakt mellan hund och matte/husse som utvecklar ekipagets flockgemenskap.


Priser i minitävlingen:

Vi belönar det bästa inkomna tipset med Charlottes bok, "Aktivera din hund". Läs mer om denna bok på Charlottes hemsida: www.fidos.se

De 20 bästa tipsen (inkl. det bästa) belönas med de två VHS-filmerna "Unghunden" och "Välkommen valp".
 © 1998-2019 Enfinia 'Vovve' är ett registrerat varumärke