LOGGA IN BLI MEDLEM Glömt lösenordet?
Artikel publicerad 2007-07-08 16:13

Att resa utomlands med hund

Nu är det aktuellt med semester och vi får frågor om man kan ta med sig hunden eller katten utomlands. Det första man kan tänka på är om det kanske inte är bättre att be någon god vän ta hand om djuret eller anlita ett hund- eller kattpensionat, det är ibland ett mycket bättre alternativ än att följa med till sydliga breddgrader.

Text: Olle Görman, Veterinärhuset i Värnamo AB (Läs mer på hemsida här)

Nu är det aktuellt med semester och vi får frågor om man kan ta med sig hunden eller katten utomlands. Det första man kan tänka på är om det kanske inte är bättre att be någon god vän ta hand om djuret eller anlita ett hund- eller kattpensionat, det är ibland ett mycket bättre alternativ än att följa med till sydliga breddgrader.

Fritt till Norge
Norge är det enda land där det är fritt att ta med sig sitt husdjur. I övrigt gäller litet olika bestämmelser beroende på vart man skall resa. Länderna indelas i EU-länder, lågriskländer utanför EU och högriskländer. Från högriskländer gäller fortfarande karantän. Vilka länder som tillhör de olika kategorierna finns att läsa på Jordbruksverkets hemsida (www.sjv.se). Det är viktigt att alla som reser med djur håller sig uppdaterade eftersom nya råd och bestämmelser kommer efterhand. Det förekommer också nationella bestämmelser inom EU som man måste hålla sig informerad om.

Långa förberedelser
Att göra allt klart för resa tar ungefär 6 månader. Absoluta krav är djuret är identitetsmärkt, rabiesvaccinerad, kontrollerad med blodprov för godkänd immunitet samt har pass. Blodprovskontrollen får ske tidigast 120 dagar efter senaste rabiesvaccinationen. Pass köps och utfärdas av veterinär. I passet finns uppgifter om identitet, vaccinationer, blodprovsresultatet och avmaskning mot dvärgbandmask.

Många otrevliga sjukdomar
Utanför vårt land finns många otrevliga parasit – och infektionssjukdomar. Mest omtalad och känd är rabies. Rabies är en virussjukdom som är dödlig hos både människor och djur. Rävens dvärgbandmask kan bäras och spridas av räv, hund och katt. Dessa djur blir inte sjuka utan det är människor som drabbas av svårbehandlade cystor i levern där levertransplantation till slut kan bli enda möjligheten att överleva. Avmaskning mot denna parasit skall ske innan inresa i Sverige igen, och detta görs och intygas av veterinär. Avmaskning bör även ske 1-2 veckor efter hemkomsten. Avmaskningsmedlet skall innehålla praziquantel, vilket t.ex. Droncit® gör. Litet andra regler gäller för djur som pendlar till Danmark på s.k. fyraveckorsintyg. Vid införsel från Finland behöver ingen avmaskning ske.

Myggor sprider sjukdomar
Det finns flera sjukdomar som sprids med myggor. Dit hör leishmanios som sprids av sandmyggor. Smittan är vanlig i södra Europa. Infektion leder till allvarlig kronisk sjukdom som ibland kräver livslång behandling. Rekommendationen är att använda Scalibor® halsband och att hålla hunden inomhus under kvällar och nätter. Leishmanios är ovanligt på katter. Det finns dock risk för smitta till människa. Flera fall har setts på importhundar i Sverige och några fall på hundar som varit med på semestern. Hjärtmaskinfektion förekommer i södra Europa sprids via stickmyggor. Speciella avmaskningsprogram finns för att minimera risken. Ytterligare en hjärtmask är den franska hjärtmasken som förekommer så nära oss som i Danmark. Ett fall har setts i Sverige på Sydkoster. Hundar smittas genom att slicka eller äta sniglar. Förebyggande behandling saknas.

Smittade vattensamlingar
Leptospiros är en bakteriesjukdom som orskar lever- och/eller njurskador. Urin från infekterade hundar och gnagare är smittkällan. Stillastående vattensamlingar kan vara en smitthärd. Hundar som bara reser inom Norden vaccineras vanligen inte. Tidigare fanns krav på leptospirosvaccination för införsel till Sverige men det kravet är slopat. Vaccination ger inget fullgott skydd men risken för allvarlig sjukdom minskar. Man gör en grundvaccination med två vaccinationer med 1 månads intervall där den andra vaccinationen görs 1-3 månader innan utresan. Man bör också ha fullgott skydd mot de vanliga infektionssjukdomarna, valpsjuka, smittsam leverinflammation och parvovirus. Utställningshundar bör dessutom vara vaccinerade mot kennelhosta.

Skydd mot fästingar
I Mellan- och Sydeuropa finns den bruna hundfästingen som är bärare av flera allvarliga sjukdomar. Dessbättre har vi i Sverige blivit så medvetna om våra egna fästingburna sjukdomar så det är numera inte så vanligt att man träffar på hundar som inte är skyddade. Inga fästingmedel fungerar dock till 100% så var noga med den dagliga fästingkontrollen.

Andra infektionsrisker
Salmonella är vanligt utomlands och drabbar både djur och människor. Ge därför aldrig hunden eller katten rått kött eller råa ägg. Rått griskött kan också innehålla ett virus som ger Aujeszkys sjukdom, även kallad falsk rabies. Hunden dör inom några dagar i rabiesliknande symptom. Tuberkulos förekommer hos kor i många länder. Se till att inte utfodra med opastöriserade mjölkprodukter. Tuberkulos kan spridas den vägen både till människor och djur.

Sverige är en idyll
I Sverige är vi förskonade från många av de allvarliga sjukdomar som kan drabba både oss och våra husdjur i många andra länder. Vi vill att det ska förbli så. Följ därför de bestämmelser som finns. Det finns goda skäl till att vi har dem.

Ursprungligen publicerad 2006-05-04

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Schäfer | Pudel | Rottweiler | Golden Retriever | American Staffordshire Terrier | Cavalier King Charles Spaniel
© 1998-2025 Enfinia AB